Hoofdinhoud

Buurtschap Te Veld, een ‘geleidelijke’ wijk met permanente waarde

“Omdat we geleidelijk permanente waarde realiseren. We laten een woonlandschap ontstaan, waar woningen gefaseerd en gevarieerd in kunnen landen. Voornamelijk met prefab- en modulaire woningen én met een permanent en ecologisch waardevol landschap.”

 

Veelbelovend

Die visie komt uit de koker van Van Tuijn, die met zijn stedenbouwkundige studio werkt aan stedelijke vraagstukken en gebiedstransformaties. Lachend: “Wij doen vooral de interessante innovatieve plannen en eigentijdse bouwkundige opgaven. Waarbij we vanuit een concept kijken naar de ontwikkeling of doorontwikkeling van wijken.” Volgens Van Tuijn bevindt ‘flexwonen’ zich in de puberteit: veelbelovend en talentvol, maar nog onderweg naar volwassenheid: een volwaardig onderdeel van het palet aan woonomgevingen. “In modulariteit en houtbouw gebeuren al veel gave dingen, maar de grootste stap voorwaarts zit ‘m naar ons idee in de toepassing ervan in de omgeving. Van productgericht naar gebiedsgericht, met een diversificatie van doelgroepen én door te ontwikkelen van generiek naar specifiek.”

“Door woningen te ontwikkelen vanuit een gebiedsgerichte benadering kunnen we een enorme meerwaarde creëren”

Stedenbouwkundige Tom van Tuijn is enthousiast over de woningen in Buurtschap Te Veld

Rijksbouwmeester

Op initiatief van de Rijksbouwmeester doen drie multidisciplinaire teams een ontwerpend onderzoek naar Flexwonen. Tom van Tuijn is een van de betrokkenen. Hij pleit voor Flexwonen als strategie bij groei. “Ik vind dat we daar als bouwcultuur een volgende stap in moeten maken. Niet meteen woningen gaan tekenen, maar op zoek naar wat mensen belangrijk vinden. Dat onderzoek dwingt ons om te zoeken naar manieren om de snelheid te behouden en toch de kneedbaarheid te vergroten. Dat is niet een internettool ontwikkelen met een druk op de knop waar de vorm hetzelfde is maar de kleur verschilt. Hoe kunnen we een modulaire woning laten groeien voor een groter gezin of juist innestelen in een bestaande straat? Woningen moeten mee kunnen kleuren met het gebied.”

 

Kneedbaarheid

Die behoefte aan kneedbaarheid komt nadrukkelijk terug in Buurtschap Te Veld. De woningen zelf zijn heel verschillend. Groot en klein, voor alleenstaanden en gezinnen. Gestapeld, geschakeld of vrijstaand. Ze worden zoveel als mogelijk circulair gebouwd en de meeste krijgen een houten gevel. De eerste 40 woningen worden gebouwd door Barli en verhuurd door Woonbedrijf. Het gaat om eengezinswoningen met twee slaapkamers en met drie slaapkamers. “Ik denk dat jullie qua aanpasbaarheid van de woningen voorop lopen in de markt, zeker in relatie tot betaalbaarheid en schaalbaarheid. Door de woningen te ontwikkelen vanuit een gebiedsgerichte benadering kunnen we samen een enorme meerwaarde creëren. Die wisselwerking is heel goed. Daar gaat het volgens mij uiteindelijk ook om: de integratie van verschillende disciplines. We betrekken bijvoorbeeld al in een heel vroeg stadium een ecoloog, dat helpt om waardevollere plannen te maken!”

Wonen in het landschap

Het natuurlijke karakter van Te Veld  is onderscheidend ten opzichte van nagenoeg alle andere wijken in de omgeving. Deze aandacht voor de woonomgeving is kenmerkend voor de visie van Van Tuijn. “Je woont hier letterlijk ín het landschap. De woningen staan verspreid over het veld, in een kring, in clusters of in groepjes. Per kamer wordt bekeken wat de beste inrichting is. De buitenruimte is vrijwel helemaal gezamenlijk. Je hebt wel een eigen terras of veranda, maar dat ligt direct en open aan de openbare ruimte. In de kamers tussen de woningen ligt een uitdagend open veld. Hier voel je de rust en vrijheid, maar het biedt ook alle ruimte om te spelen, samen te eten of samen of iets anders te ondernemen. Misschien wordt het een moestuin, een boomgaard of een speelplek. Of het blijft lekker leeg. De bewoners van de kamer bedenken zelf wat het beste is.”

 

Van Tuijn kijkt uit naar de eerste woningen, het eerste concrete resultaat van zijn stedenbouwkundige visie en de onconventionele ontwikkeling van de ‘geleidelijke wijk’. “Heel veel woningcorporaties doorlopen dezelfde fases. De discussies die we twee jaar geleden bij Te Veld hadden, hebben we nu op andere locaties. We doen pionierswerk, dat houdt het interessant!”

Meer nieuws

Bekijk het overzicht
Nieuwsoverzicht