Hoofdinhoud

Rivierduinen genomineerd voor BNA Gebouw van het Jaar

De genomineerden voor de architectuurprijs BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024 zijn bekend. De vakjury bezocht negentien projecten uit bijna honderd inzendingen. Na een jureringsronde bleven er elf genomineerde gebouwen over, waaronder Rivierduinen in Silvolde!

"Uit de inzendingen voor 2024 blijkt hoezeer architectuur is verweven met de grote opdrachten van onze tijd: verduurzaming, circulariteit – het opnieuw gebruiken van gebouwen en materialen, en het bevorderen van sociale cohesie. Architectuur wordt zo steeds meer ook de kunst van transformatie”, aldus juryvoorzitter Marcia Luyten. De elf genomineerden maken kans op de vakjuryprijs en op de publieksprijs. Rivierduinen in Silvolde is genomineerd in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie. 

 

Breng hier je stem uit!


Stemmen voor de publieksprijs kan tot 7 mei.

Landschappelijke, collectieve woonbuurt

Bewoners van de nieuwe woonbuurt Rivierduinen wonen midden in het herstelde rivierduinlandschap van de Oude IJssel. Deze toekomstbestendige, natuurinclusieve woonplek bevat 59 duurzame modulaire woningen (zowel grondgebonden als gestapeld), een gemeenschappelijke buitenruimte, kas en moestuin. Het project is eind 2023 gekozen tot meest duurzame project van het jaar en kreeg de Cobouw Duurzaamheid Award. De vakjury noemde het project ‘een grensverleggend pareltje op het gebied van duurzaam bouwen’. Vanuit NL Greenlabel ontving Rivierduinen het NL Terreinlabel met de bijna maximale score van 98 procent.

 

Prijsuitreiking 

Op 23 mei maakt de jury bekend welk gebouw BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024 is. Oftewel: het gebouw met de meeste meerwaarde voor opdrachtgever en maatschappij. De prijsuitreiking vindt dit jaar plaats in de Bunkertoren in Eindhoven, categoriewinnaar Identiteit & Icoonwaarde 2023. Tijdens deze uitreiking worden ook de vier categoriewinnaars en de publiekswinnaar bekendgemaakt en wordt de Eervolle Vermelding toegekend.

 

Opdrachtgever: Groenvast Arnhem

Architect: MIX Architectuur
Realisatie woningen: Barli 
Landschapsarchitect: Studio Nico Wissing
Ontwerp Hal 11: Studio Westgeest

 

Meer over dit project

Meer nieuws

Bekijk het overzicht
Nieuwsoverzicht