Hoofdinhoud

Rivierduinen Silvolde

Locatie
Silvolde
Architect
MIX Architectuur
Woningtype
20 woningen en 39 appartementen

In Silvolde maakten fabrieksgebouwen op een besloten terrein ruimte voor de duurzame, open en groene woonbuurt Rivierduinen. In het plan van opdrachtgever Groenvast Arnhem staan 59 modulair gebouwde woningen: 39 appartementen en 20 grondgebonden woningen, allen afkomstig uit de woningfabriek van Barli.

 

De nieuwe wijk dankt zijn naam aan de herintroductie van een deel van de oude rivierduin – kenmerkend voor de omgeving rond de Oude IJssel. Hart van de buurt is de herstelde rivierduin, met de gemeenschappelijke ruimte Hal 11, de moestuin en plantenkas. Achterhoeks naoberschap krijgt vorm in collectiviteit, initiatief, betrokkenheid en samenwerking. 

 

Het project ontving de NLGreenlabel-certicering, won de Cobouw Duurzaamheid Award en een nominatie voor BNA Woongebouw van het Jaar. Minister Hugo de Jonge roemde het project bij de opening als 'een voorbeeldproject voor Nederland' en Rijksbouwmeester Francesco Veenstra noemde Rivierduinen bij een werkbezoek in het kader van het project Ruimtelijke Kwaliteit bij Industriële Woningbouw “Een van de indrukwekkendste fabrieksmatige woningbouwprojecten die ik heb gezien.”

Betaalbaar wonen

Een belangrijk uitgangspunt voor de woonbuurt was betaalbaarheid voor met name jonge woningzoekenden. Door het slim combineren van techniek en ontwerp en bewust te kiezen waar de accenten liggen is er ook voor deze betaalbare categorie kwaliteit gerealiseerd. Verder vind je in Rivierduinen een mix van verschillende toekomstbestendige woningtypologieën, zodat verschillende leeftijdsgroepen hier kunnen samenwonen. Tijdens de officiële opening in september 2023 zei minister De Jonge: “Dit mooie project hier in Silvolde is echt een voorbeeldproject voor de rest van Nederland. Het is een voorbeeld qua snelheid, qua duurzaamheid, qua circulariteit van het materiaalgebruik, qua natuurinclusiviteit, qua gemeenschapszin. Je kunt zeggen: het omzien naar de natuur en het omzien naar elkaar gaan echt hand in hand in dit project.”

Waar we trots op zijn

Bekijk alle projecten
Projectoverzicht