Hoofdinhoud

Rivierduinen wint Cobouw Duurzaamheid Award 2023

Rivierduinen Silvolde is gekozen tot meest duurzame project van het jaar en krijgt de Cobouw Duurzaamheid Award. De jury noemt het project “een grensverleggend pareltje op het gebied van duurzaam bouwen”. “Dat er überhaupt verborgen duinen waren in het Oosten van Nederland was al een klein inzicht op zich en dat in Silvolde kosten noch moeite bespaard zijn om dat verloren landschap in ere te herstellen, verovert harten”, aldus de jury.

Uit het juryrapport: “Een buizenfabriek maakte plaats voor ecologie en geomorfologie. En hoe fraai is het dat 80 procent van die fabriek is hergebruikt. Hier wordt de natuur niet in huis gehaald of kunstmatig op het gebouw geplakt met een paar nestkasten. Hier is de woning te gast in de natuur die zo lang een onderschoven kindje was. Bodem en water sturend op de manier waarop het - misschien niet eens – bedoeld is.”

 

Het echtpaar dat schuilgaat achter Rivierduinen wilde iets teruggeven. “En dat is gelukt. Zelfs op het allerlaatste moment besloot het nog een paar extra fruitbomen aan te rukken”, concludeert de jury. “Integraal? Zonder meer. Betaalbaar? Aantrekkelijk, sociaal en moedig? Rivierduinen voegt een nieuw element toe aan het toch al brede palet van duurzaam bouwen. Hier is bouwen en zelfs de mens ondergeschikt aan dier en fruitboom.”

Meer nieuws

Bekijk het overzicht
Nieuwsoverzicht