Hoofdinhoud

Eerste woningen in Oss gestapeld: ‘Vloerbedekking ligt er al in’

OSS – Zo is er niks, zo staan er negen gebruiksklare appartementen. Deze week zijn de eerste flexwoningen aan de rand van Oss geplaatst op een afgedankt voetbalveld. De komende weken komen er nog 63 kant-en-klare woningen bij.

Het heeft wat voeten in aarde gehad voor het tot realisatie kon komen, maar als het eenmaal zover is, gaat het hard. Wie een dag niet over het Bergschehoevepad is gekomen, wordt ineens geconfronteerd met een woonblok van drie verdiepingen, compleet met stalen galerij en trappen. In totaal worden hier 72 tijdelijke appartementen uit de grond gestampt, aangeduid als flexwoningen. Ze moeten de ergste druk van de overspannen woningmarkt halen en hadden er wat dat betreft al veel eerder moeten staan.

794 handtekeningen
Bijna twee jaar geleden gaf de Osse gemeenteraad groen licht aan de plannen van het gemeentebestuur en BrabantWonen om op een voormalig voetbalterrein van SV Ruwaard een eerste pluk flexwoningen te realiseren. De raadsleden bleken niet gevoelig voor het luidruchtige protest van een groot aantal omwonenden. Zij overhandigden 794 handtekeningen van tegenstanders aan toenmalig wethouder Joop van Orsouw en lieten middels spandoeken en protestliederen hun ongenoegen over het plan blijken. Na het besluit van de raad werd gekozen voor overleg met de buurt over de inrichting, in de hoop dat ze hun verzet zouden staken. Dat bleek ijdele hoop. Een beroep van enkele buurtbewoners tegen de verstrekte omgevingsvergunning was voldoende om de uitvoering met een jaar te vertragen.

 

Maar nu is het dan toch zover dat de eerste flexwoningen van Oss worden geplaatst. Als Legostenen worden de units van het Udense bedrijf Barli op en tegen elkaar gezet en daarna ‘vastgeklikt’. Ramen en deuren zitten er al in en de bovenste units zijn al afgewerkt met dakbedekking. ,,Op de vloeren ligt al vloerbedekking en de wanden zijn behangen of gesaust”, weet uitvoerder Arie van Asseldonk.

 

Werken in een treintje
Tegelijkertijd is er donderdag een stalen staketsel opgericht, dat bij verdere montage de galerij voor de bovenste twee woonlagen blijkt te zijn. Die woningen zijn dus niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn, want een lift ontbreekt. Het tempo waarin alles in elkaar wordt gezet, verraadt dat dit voor de medewerkers van Barli een routineklus is. ,,Ze werken in feite in een treintje”, wijst Van Asseldonk. ,,De eerste ploeg monteert de units aan elkaar, de tweede doet de afwerking en de laatste sluit alles aan op water, riool en elektriciteit.”

 

Elke dinsdag is vanaf deze week montagedag aan de Bergschehoevepad. Dan arriveren een groot deel van de dag losse units, rechtstreeks uit de fabriekshallen van Barli. Begin oktober worden de laatste geplaatst en afgewerkt. Daarna is de gemeente aan zet om de omgeving van de drie woonblokken te bestraten en anderszins in te richten. De ontsluiting van de ‘flexbuurt’ loopt via het parkeerterrein van SV Ruwaard en de wijk.

 

Voor actieve woningzoekenden
In december zouden de eerste bewoners in hun bescheiden onderkomens kunnen trekken. BrabantWonen vindt de flexwoningen geschikt voor een- en tweepersoonshuishoudens. Iedereen die ingeschreven staat voor een sociale huurwoning en in het afgelopen jaar een of meerdere keren heeft gereageerd op een beschikbare woning komt in aanmerking voor toewijzing. De gestapelde units blijven maximaal vijftien jaar staan en maken dan allicht plaats voor permanente huizen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er minstens 240 flexwoningen in de gemeente worden gerealiseerd.

 

Bron: Brabants Dagblad (25 augustus 2023)

Meer nieuws

Bekijk het overzicht
Nieuwsoverzicht