Hoofdinhoud

Nico Wissing ziet kansen voor natuurinclusief bouwen

Duurzaamheid is veel breder dan energiebesparing of materialisering. Ook behoud en ontwikkeling van biodiversiteit wordt steeds belangrijker, juist in nieuwe én bestaande bebouwde omgeving. Landschapsontwerper Nico Wissing zet zich al zijn hele leven in voor het creëren van een leefomgeving in balans met de natuur. In businessmagazine AchterhoekBIZ deelt hij zijn visie op natuurinclusief bouwen en project Riverduinen in Silvolde.

“Je moet waarde toevoegen aan het landschap,” zo vindt Wissing. “Jarenlang hebben we de mens boven de natuur geplaatst en nu is de balans tussen groen en grijs weg. Uit onderzoek blijkt dat groen mensen gezond, gelukkig en minder gestrest maakt.”

 

Met eenvoudige voorzieningen aan gebouwen, zoals architectonische aanpassingen aan het ontwerp of het aanpassen van een werkwijze of de te gebruiken materialen, kan veel bereikt worden voor de biodiversiteit en leefbaarheid in de stad. Hierbij staat een gebouw niet op zichzelf, maar is ook de omgeving van belang. Een integrale aanpak, waarbij groen niet meer weg te denken is uit het bouwproces.

Nico Wissing - Een geïntegreerd proces is dé kans om Nederland duurzaam en groen in te richten

Een geïntegreerd proces is dé kans om Nederland duurzaam en groen in te richten - Nico Wissing

NL Greenlabel maakt duurzaamheid meetbaar

In alles wat Nico Wissing doet, maakt hij weloverwogen keuzes. Daarbij kijkt hij naar de hele keten. Hij ontmoette in 2010 Lodewijk Hoekstra en samen besloten ze duurzaamheid meetbaar te maken en daarmee bewustwording te vergroten. Ze richtten NL Greenlabel op, een methodiek op het gebruik van materialen en de buitenruimte, dat gebruikt wordt door ontwikkelaars, gemeenten, fabrikanten en leveranciers. “Van visie tot realisatie en beheer toetsen we ontwerpen op het gebruik van duurzame materialen, de omgang met biodiversiteit en landschappelijke waarden. Wat doet een bouwproject met de bodem en het water? Hoe is het landschap opgebouwd? We kijken naar de herkomst, levensduur en footprint.”

 

Integrale aanpak

Als groene visionair wordt hij in binnen- en buitenland met grote regelmaat gevraagd voor adviezen, ontwerpen of lezingen, waarin hij mensen wil laten inzien dat zij niet losgekoppeld, maar onderdeel zijn van de natuur. “Ik wil inzicht geven in het systeem. Bewustwording creëren. Een nieuwe tijd breekt aan, groen krijgt een bepaalde waarde en ik denk zelfs dat groen gekapitaliseerd gaat worden. Een geïntegreerd proces is dé kans om Nederland duurzaam en groen in te richten.”

Rivierduinen: natuurinclusieve woonwijk

Rivierduinen: natuurinclusieve woonwijk

Wissing is als ontwerper betrokken bij diverse natuurinclusieve projecten, waaronder woonwijk Rivierduinen in het Achterhoekse Silvolde. In 1962 werd een rivierduin in Silvolde afgegraven ten behoeve van zandwinning en ontwikkeling van een fabrieksterrein. Nu, bijna 60 jaar later, maakt de voormalige buizenfabriek plaats voor een circulaire en natuurinclusieve woonwijk. Hier gaan klimaatadaptatie, herstel van het oorspronkelijke landschap én de biodiversiteit hand in hand. Bij de integrale benadering vanuit het landschapsontwerp van Studio Nico Wissing in combinatie met de ontwerpvisie van MIX Architectuur is zeer bewust gekeken naar de duurzaamheid van de woningen, gezondheid voor bewoners, energiezuinigheid en het milieu.

 

De woningen worden gebouwd in de woningfabriek van Barli in Uden. Het toepassen van houtskeletbouw is de basis van dit prefab bouwprincipe. Houtskeletbouw is milieuvriendelijk, zowel tijdens de levensduur van de woningen als in de bouwfase. Al het verwerkte hout is afkomstig uit duurzaam beheerde productiebossen. Het isolatiemateriaal is minerale wol en de binnenwandbeplating bestaat uit gips en papiervezels, die via een recyclingprocedé uit oud papier zijn gewonnen.

 

De woningen en appartementen van de nieuwe wijk zijn georiënteerd op het centraal gelegen rivierduinenlandschap dat in ere wordt herstel. Door de auto aan de randen van het plangebied te stallen, ontstaat er ruimte op het binnenterrein waar voetganger en fietser te gast zijn binnen het natuurlijke landschap. Geen beton en asfalt, maar een leefbare groene woonomgeving als uitgangspunt!

 

Lees het hele interview met Nico Wissing in AchterhoekBIZ magazine hier (PDF)

 

Meer weten over natuurinclusief bouwen? Bekijk hier de storymap: ‘natuurinclusieve verstedelijking’ van RVO
Meer weten over het project Rivierduinen? Lees het artikel op Architectuur.nl of bezoek de projectwebsite.

 

 

Rivierduinen Silvolde: een natuurinclusief, klimaatadaptief én circulair nieuwbouwproject (afbeeldingen via MIX Architectuur)

Meer nieuws

Bekijk het overzicht
Nieuwsoverzicht