Hoofdinhoud

Modulaire woningbouw wint terrein in kleinere gemeenten

De behoefte aan betaalbare woningen is enorm, de wens om te versnellen en verduurzamen evenzo. De krapte op de woningmarkt beperkt zich allang niet meer tot grootstedelijke gebieden. Ook in kleinere gemeenten worden creativiteit én duidelijke keuzes gevraagd van gemeenten, woningcorporaties en bestuurders voor lokaal woonbeleid.

Modulaire woningbouw in Schijndel

We hebben bij Barli inmiddels veel ervaring opgedaan met projecten in kleinere gemeentes en kernen, zoals in Schijndel, Loosdrecht, Aarle-Rixtel, Boekel en Alphen. Projecten waar modulaire houtbouw en het benutten van locaties met een tijdelijke bestemming bijdragen aan een oplossing. Steevast het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen woningcorporatie, gemeente en bouwer. De ‘gouden driehoek’ noemde Robert van der Doelen zo’n samenwerking recent in het Cobouw Café. “De verschillende partijen zetten elkaar in hun kracht, de lijnen zijn kort en er is oog voor ieders belang. Met die instelling krijg je vanzelf snellere processen.”

Gemeente Maasgouw

Die samenwerking is er ook met WonenZuid en Gemeente Maasgouw. In het Limburgse Heel bouwen we 8 DUO-woningen. Directeur-bestuurder Harold Lardinois en wethouder Tim Snijckers van gemeente Maasgouw namen onlangs een kijkje in onze woningfabriek en lichten het belang van het project toe.

 

“Voor bepaalde doelgroepen komen we woningen tekort. Denk aan senioren, 1-2 persoonshuishoudens, jongeren die de eerste stap willen zetten op de woningmarkt, mensen die bijvoorbeeld door een echtscheiding met spoed op zoek zijn. Vaak duurt realisatie lang, maar het voordeel van woningen op tijdelijke locaties is dat je daarmee bepaalde pieken kunt opvangen.”

Aedes: hoge verwachtingen van industrieel en modulair bouwen


De nood is hoog, zegt ook Martin van Rijn, de voorzitter van Aedes, de koepel van de Nederlandse woningcorporaties. Hij denkt dat de corporaties hun aandeel van 300.000 nieuwe woningen kunnen halen, mits er voldoende bouwlocaties zijn.

 

In het AD zegt Van Rijn: ‘Heel veel jongeren wachten op een woning. Er is een tekort aan woonzorgcombinaties voor ouderen. Mensen met een verblijfstatus. Arbeidsmigranten. Een miljoen huizen is veel, maar het kan omdat het moet. We hebben geen keuze. Ook ik heb hoge verwachtingen van industrieel en modulair bouwen om tempo te kunnen maken.’

Aedes: hoge verwachtingen van industrieel en modulair bouwen
Aedes: hoge verwachtingen van industrieel en modulair bouwen
Aedes: hoge verwachtingen van industrieel en modulair bouwen
Aedes: hoge verwachtingen van industrieel en modulair bouwen
Aedes: hoge verwachtingen van industrieel en modulair bouwen
Aedes: hoge verwachtingen van industrieel en modulair bouwen

Wethouder Tim Snijckers van gemeente Maasgouw, directeur-bestuurder Harold Lardinois van Wonen Zuid en Barli-directeur Robert van der Doelen

Behoefte aan flexibiliteit

 

Veel kleine gemeenten staan voor een dilemma. Ze willen nu bouwen om hun inwoners op de krappe woningmarkt meer kans te geven. Tegelijkertijd willen ze, gezien de soms voorspelde bevolkingskrimp in hun regio, over tien tot twintig jaar geen overschot aan woningen hebben. In zo’n situatie vormen flexibele, dynamische en vernieuwende woonvormen een oplossing. Maar hoe zien die eruit?

 

Platform31 presenteerde in december tijdens het vierde webinar uit de Praktijkreeks Flexwonen de rapportage ‘Vernieuwende woonoplossingen in kleine gemeenten’. Uit honderden projecten selecteerden zij 12 voorbeelden ter inspiratie, waaronder onze projecten in Varik en in Aarle-Rixtel, waar we 12 verplaatsbare koopwoningen realiseerden.

 

Lees hier meer over het webinar en de rapportage

Meer nieuws

Bekijk het overzicht
Nieuwsoverzicht