Hoofdinhoud

We helpen de Rabobank bouwen

Een bank die huizen bouwt, is dat een gekke gedachte? Niet voor de Rabobank. Die bank wil in tien jaar tijd maar liefst 12.000 woningen bouwen. Dat vertelt Remco Boer, directeur van Rabo SmartBuilds. Het eerste project is al gestart. En wij werken eraan mee!

Remco, vertel. Waarom gaat de Rabobank huizen bouwen?

“Veel mensen lenen geld bij ons om een huis te kopen. Maar lang niet iedereen kan een koophuis krijgen. Terwijl iedereen natuurlijk ergens moet wonen. Daarom willen we mensen ook op andere manieren helpen aan een huis.”

Michael van Zanten (ontwikkelmanager) en Remco Boer (directeur) van Rabo SmartBuilds

Wat is het probleem?
“Er zijn te weinig huizen voor mensen met middeninkomen. Ze verdienen te veel voor een sociale huurwoning, en te weinig om een huis te kunnen kopen. Ze vallen daardoor in een gat. En wij halen ze daaruit.”

 

Hoe doe je dat met Rabo SmartBuilds?
“We bouwen in tien jaar tijd 12.000 modulaire huurwoningen. Speciaal voor mensen met een middeninkomen. Ze komen op plekken in heel Nederland. Samen met gemeentes hebben we bekeken waar de huizen het hardst nodig zijn.”

 

Te beginnen met… het eiland Texel!
“Klopt, we starten in Den Burg. Daar gaan we 120 woningen bouwen: 70 voor ons en 50 voor woningcorporatie Woontij. Deze woningen zijn perfect als eerste huis voor jongeren. Maar er kunnen ook ouderen of gezinnen in wonen.”

 

De woningen moeten verplaatsbaar zijn. Waarom eigenlijk?
“We bouwen huizen waar mensen nu willen wonen. Maar misschien kunnen ze over twintig of dertig jaar wel beter op een andere plek staan. Dan kunnen we ze verplaatsen. Het zijn ook geen tijdelijke woningen. Het zijn permanente woningen die we tijdelijk op een plek neerzetten.”

 

Waarom werk je samen met Barli?
“We zoeken altijd naar partners die lang willen samenwerken. En: naar bedrijven die samen een probleem willen oplossen. Bedrijven die kritisch zijn. Want we hebben niets aan u vraagt, wij draaien. Barli is zo’n partij: ze denken niet in problemen, maar in kansen.”

 

Hoe merk je dat?
“Samen met Barli hebben we een unieke woning ontwikkeld. De basis bestond al, maar die heeft Barli aangepast naar onze wensen. Iets groter, en iets meer luxe bijvoorbeeld. We vinden het ook belangrijk dat Barli duurzaam werkt. Zo willen wij ook werken. En tsja, het helpt natuurlijk ook dat het een Brabantse club is.”

 

 Je noemde duurzaamheid. Kun je daar een voorbeeld van geven?
“We werken het liefste met biobased materialen. Voor de constructie van de huizen gebruikt Barli bijvoorbeeld weinig beton en staal, en juist extra veel hout. De kozijnen en de gevelbekleding zijn trouwens ook van hout. Kortom: onze woningen zijn innovatief, duurzaam en verplaatsbaar.”

 

Hoe zit het met het vervoer naar Texel?
“De woningmodules passen perfect op een vrachtwagen. In een paar weken tijd nemen straks meer dan 200 vrachtwagens de boot naar Texel. En als we daar eenmaal zijn, staan de huizen er in no-time. Op het eiland gaan ze dus weinig last hebben van de bouw.”

 

Ga je zelf nog kijken?
“Zeker weten! Want de huizen die we met Barli samen gaan bouwen, daar mogen we trots op zijn.”

Meer nieuws

Bekijk het overzicht
Nieuwsoverzicht