Hoofdinhoud

Van timmerman naar teamleider, dertigers-duo timmert aan de weg

Misjel Smits en Dennis van Keppelen sturen sinds november samen Hal 5 aan, een van onze drie assemblagehallen. Een nieuwe hal, een nieuw team en vooral: een nieuwe rol. Misjel als teamleider, Dennis als assistent. Hun verhaal over ontwikkelgesprekken, toekomstplannen, twijfels en vertrouwen.

Ze zijn allebei nét dertig (Misjel in mei, Dennis in juni), geven leiding aan zo’n 40 collega’s en onderaannemers, en zijn samen verantwoordelijk voor het proces en de output van ‘hun’ hal, waar elke maand meer dan 25 kant-en-klare woningen naar buiten rollen.

Misjel (links) en Dennis (rechts) sturen samen assemblagehal 5 aan

 

Ontwikkelgesprek

Het duo maakte sneller dan verwacht de stap van timmerman naar teamleider. Misjel: “Ik ben sinds oktober 2021 timmerman bij Barli. Werken met hout is mijn passie. Bij Barli voelde ik meteen: hier zit ik op mijn plek.” Na de ingebruikname van de nieuwe assemblagehal (Hal 5, januari 2022), maakt Misjel de overstap. Hij beleeft een vliegende start, onder de vleugels van teamleider Eric. Tijdens een ontwikkelgesprek bespreekt hij dat hij best wat meer zou willen doen dan alleen timmeren. Die kans komt al snel: vanaf juni is Misjel assistent teamleider En ook een volgende kans dient zich aan, als Eric enkele maanden later het bedrijf verlaat.

 

Van puzzel naar plan
Erics vertrek zorgt voor een uitdaging bij hoofd productie Jos van Gaal. Een hal die net draait, een team in opbouw, een bomvolle planning… Samen met de teamleiders van de twee andere assemblagehallen, maakt Jos een plan. Hij klopt aan bij Misjel. “Jos vroeg of ik Erics rol wilde overnemen”, vertelt Misjel. “Een geweldige kans! Ik zat pas een jaar bij Barli, maar als je vooruit wil en de kans krijgt, moet je die benutten. Bovendien had Eric me al bij veel zaken betrokken. Een lang verhaal kort: ik zei volmondig ‘ja’. Spannend, maar vooral heel leuk.”

 

Nieuwe assistent

Tegelijkertijd oppert Jos het idee om Dennis van Keppelen te polsen als assistent. “Dat zag ik meteen zitten”, aldus Misjel. “Ik ken Dennis al lang, ik weet precies wat-ie kan.” Dennis (sinds juni 2022 in dienst bij Barli) reageerde verrast, toen hij op een vrijdagmiddag Jos en Martijn (teamleider Hal 4) op zich af zag stappen. “Bij mijn sollicitatie had ik aangegeven dat ik graag wilde doorgroeien. Ik had niet verwacht dat ik na een paar maanden al een stap zou kunnen maken, maar ik vond het wél een mooie kans.”

 

“Ik had niet verwacht dat ik na een paar maanden al deze stap zou kunnen maken”

Dennis van Keppelen, assistent teamleider

 

Goed plan op papier

Misjel en Dennis voelden zich gesteund vanuit de organisatie. Misjel: “Het was niet ‘we zien wel’. Er stond een goed plan op papier. Verschillende collega’s begeleidden ons: de directie, Katja vanuit HR, Jos vanuit productie, Martijn en Michel vanuit de andere assemblagehallen, de werkvoorbereiders en projectleiders op kantoor… Dat gaf een heel goed gevoel. Want eerlijk is eerlijk: er komt best wel veel op je af, zeker in het begin.”

Omgaan met onzekerheid

Toch was er ook twijfel. Dennis: “Bijvoorbeeld: hoe reageren de jongens in de hal? Ik was net een paar maanden binnen als timmerman en maakte nu al deze stap…” Misjel: “Iedereen snapt dat het voor ons nieuw is, dat niet alles in een keer goed gaat. We hebben een mooi team, met veel jonge gasten en een enkele ervaren rot. Er heerst een positieve sfeer: we fixen dat met z’n allen.”

 

“We hebben een mooi team, met veel jonge gasten en een enkele ervaren rot”
Misjel Smits, teamleider assemblagehal 


Iedereen op de hoogte

Het team staat. De hal draait. De rolverdeling tussen het tweetal is ook duidelijk. Dennis coördineert zaken op de werkvloer; Misjel bewaakt het overzicht. Samen bespreken ze alles: van een scheve spijker tot langetermijnplanningen. Vaak nemen de twee op de fiets naar huis nog even de dag door, en ze beginnen iedere dag met een opstart met de voormannen en onderaannemers in de hal. Misjel: “Binnen tien minuutjes is iedereen op de hoogte en weet iedereen waar hij aan toe is.”

Blijven leren

Misjel en Dennis zijn allebei leergierig. De ochtendroutine bijvoorbeeld, keken ze af bij Michel Borsje, teamleider in Hal 2. Misjel: “En van Katja leer ik weer van alles over ontwikkelgesprekken en slecht-nieuwsgesprekken. Dennis knikt. “We leren veel van collega’s. Ik wil het bijvoorbeeld graag voor iedereen goed doen. Intussen weet ik dat ik best wat strakker mijn eigen koers mag varen. Gaat steeds beter! Maar er is in deze rol voor ons nog veel te leren en te ontwikkelen. We leren bijvoorbeeld om soms een stapje terug zetten, even na te denken en dan samen een beslissing te nemen, op basis van gezond boerenverstand. Ik denk dat die rust onze kracht is.”

De tijd vliegt
Het allerleukste aan hun nieuwe rol? Ze denken allebei even na. Dennis: “Allereerst maken we een mooi product. Daarnaast is geen dag hetzelfde. Kijk alleen al naar onze collega’s: met Poolse jongens communiceer je anders dan met de oudere garde. Iedereen is anders.” Misjel is het met zijn kompaan eens. “De afwisseling maakt het werken leuk, de tijd vliegt voorbij. Toen ik timmerman was, duurde een dag soms best wel lang. Maar nu kom ik vaak tijd tekort!”

Meer nieuws

Bekijk het overzicht
Nieuwsoverzicht