Hoofdinhoud

Uitgebreide reportage in NRC over Bossche Barli-flexwoningen

In Den Bosch experimenteren gemeente en woningcorporaties al jaren met flexwonen.  De Brabantse hoofdstad loopt voorop en heeft ongeveer 450 van zulke huizen.Binnen nu en drie jaar moeten daar nog vijfhonderd bijkomen. De stad begon in 2016 met ‘fase één’: een paar honderd tijdelijke huizen verspreid over meerdere locaties. Onze DUO-woningen aan de Aartshertogenlaan vormen ‘fase twee’ en op dit moment bouwen we voor Zayaz aan STEK in de Groote Wielen, voor Den Bosch de ‘derde fase’ in flexwonen. Het project zet een nieuwe standaard.

In een uitgebreide reportage in NRC vertellen projectleider Jurgen Arts van Zayaz en wethouder Wonen Pieter Paul Slikker over de belangrijkste geleerde lessen:

 

 

"Ik hoop stiekem dat ik hier niet meer weg hoef"

Jessica van Amstel trok een jaar geleden in een van de woningen, toen ze brak met haar ex-man en snel woonruimte nodig had. Een deel van de week zijn haar twee kinderen er ook. „Het is knus en gezellig. Eigenlijk een perfecte uitkomst voor mij. Ik hoop stiekem dat ik uiteindelijk helemaal niet meer weg hoef hier.”

De flexwoningen aan de Aartshertogenlaan kwamen in 2019 uit onze woningfabriek gerold. Nog datzelfde jaar overhandigden de gemeente en woningcorporatie Zayaz de sleutels aan de nieuwe bewoners. Ter vergelijk: de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning ligt in de Brabantse hoofdstad op tien jaar, drie jaar boven het landelijk gemiddelde. De woningen moeten over zes jaar weg. Op een andere locatie kunnen ze opnieuw worden bewoond.

Inmiddels bouwen we voor Zayaz aan STEK in de Groote Wielen, voor Den Bosch de ‘derde fase’ in flexwonen. Het project zet een nieuwe standaard. Een woonbuurt met meer dan 200 verplaatsbare én permanente woningen met een hoog volume biobased materialen en hoogwaardige leefkwaliteit. Met veel aandacht voor de community: duurzaam gebouwd om duurzaam in te wonen!

Meer nieuws

Bekijk het overzicht
Nieuwsoverzicht