Hoofdinhoud

Stagiair Daan weet wat hij wil!

Twintig weken zijn voorbij gevlógen voor Daan van den Broek. De 18-jarige Smart Building-student uit Nistelrode snelde in hoog tempo door zijn stageperiode bij Barli. Hij werkte mee in de HSB-productie, onderzocht procesverbeteringen in de assemblage en tekende zijn eigen tiny houtbouwproject. Doet-ie gewoon, die Daan.

Je bent derdejaars student Smart Building. Klinkt slim. Wat is het?

Smart Building is een nieuwere variant van mbo bouwkunde, met meer aandacht voor technologische ontwikkelingen, de samenwerking tussen verschillende disciplines en tekenen in 3D- en BIM-modellen. Mijn eerste jaar was vooral praktijkgericht. Daarna was het veel bouwkundige theorie: bouwmethodes, installatie- en elektrotechniek, materiaalkeuzes, dat soort dingen. We leren hoe je alle disciplines en onderdelen in één model verwerkt, zodat je sneller inzicht hebt in ‘clashes’. Dat is ook waarom ik voor deze opleiding heb gekozen, het is heel breed en toekomstgericht.

Hoe kwam je voor je stage bij Barli terecht?

We hebben vorig jaar met school een presentatie en rondleiding gehad bij Barli. Ik vond deze nieuwe manier van bouwen gelijk interessant. Heel vet dat iets wat bij de engineering wordt getekend, door de computer wordt gezaagd en binnen no-time wordt verwerkt tot woning. Daar zit veel techniek in!

 

Omdat mijn eerste stage bij een kleiner traditioneel bouwbedrijf was, wilde ik nu bewust bij een wat grotere organisatie aan de slag. Barli past perfect bij mijn opleiding! Dus heb ik gemaild, gebeld en al snel een gesprek gehad met Katja van HR en Maurice van engineering.

 

En toen kon je aan de slag bij de Blue Army! Wat heb je allemaal gedaan tijdens je stage?

De eerste drie weken heb ik verschillende afdelingen leren kennen. Ik heb ook in de hsb-productie meegedraaid: aan de zaagmachine, de mobi-lijn, timmerwerk aan de tafels, de opbouw van de woningen in de assemblagehallen. Dat was heel nuttig. Vervolgens heb ik drie maanden vanuit kantoor gewerkt aan een procesgerichte opdracht: de doorlooptijden van werkzaamheden in de assemblage in beeld brengen. Ik deed metingen van starttijden, eindtijden, bijzonderheden, stilstanden enzovoorts, van het maken van de vloer tot de afwerking door de schilder. Daar maakte ik een rapportage van in Excel en dat is nu een hulpmiddel voor de productieplanning.

Ik had niet het gevoel dat ik ‘maar een stagiair was’, ik was echt onderdeel van het team

Daan van den Broek

Ik zit nu in de laatste periode van mijn stage bij de afdeling engineering. Heel tof! Ik kan meekijken met de tekenaars en modelleurs en zelf kleine klusjes oppakken. Ik orden bijvoorbeeld de bibliotheek met standaard details en verwerk tekeningen en plattegronden in opleversoftware. En ik werk aan mijn eigen tiny houtbouwproject…

 

Klinkt goed, wat is dat?

Vorig jaar tijdens de Open Dag bij Barli, bleek het timmeren van een eigen vogelhuisje een enorme hit onder de bezoekers. Toen is het idee geboren om daar een relatiegeschenk van te maken, een vogelhuisje dat qua vorm aansluit bij de eigen DUO-woning van Barli. Een leuk doe-het-zelf-pakketje van resthout, heel circulair ook nog.

 

Dat idee heb ik van begin tot eind uitgewerkt: tekeningen, detaillering, prototype, aanpassingen en het uitwerken van de zaaglijsten voor het aansturen van de machinale. Klinkt misschien klein, maar het is echt mooi als dat wat je bedacht hebt, ook echt uitgevoerd wordt. Je hebt een idee, je gaat er zelf enthousiast over nadenken, je maakt iets en werkt dat helemaal uit. Je gaat continu een stapje vooruit in het proces, met uiteindelijk een concreet resultaat!

 

Nice! Hoe was de sfeer tijdens je stage?

Heel goed! Het begin was natuurlijk best een beetje zoeken, zowel voor mij als voor het bedrijf, maar Jos, Jelle, Mick en Maurice hebben me daarin heel fijn begeleid. Ik had niet het gevoel dat ik ‘maar een stagiair was’, ik was echt onderdeel van het team. En je merkt dat ze hier goed omgaan met mensen, van de werkkleding tot de kerstborrel: alles is top geregeld.

 

Barli is een groot bedrijf met veel mensen, maar het voelt niet groot omdat je zoveel met verschillende afdelingen samenwerkt. Ik heb het hele bedrijf gezien en ik ben voor veel mensen dus inmiddels ook een bekend gezicht.

 

Wat heb je tijdens je stage over jezelf ontdekt?

Door de stage weet ik zeker dat ik juist de combinatie van verschillende aspecten interessant vind: tekenen, proces, productie, communicatie. Die afwisseling sluit ook helemaal aan bij Smart Building!

Natuurlijk is het soms lastig dat veel dingen nieuw zijn. Collega’s die het over termen hebben waarvan ik nog nooit gehoord had of software die je niet meteen helemaal kent. Bijvoorbeeld bij het verwerken van tekeningen in STA, het opleverprogramma dat Barli gebruikt. Maar als je het eenmaal snapt en het lukt, dan geeft dat super veel voldoening.

Zometeen ga je weer terug naar school. Zin in?

Zeker! Ik ga graag naar school en heb mijn klasgenoten lang niet gezien. Na de zomer begint mijn laatste jaar Smart Building. Daarna wil ik door naar het hbo, richting bedrijfskunde of economie. Ik ben ooit begonnen op speciaal onderwijs en dankzij mijn doorzettingsvermogen heb ik vmbo-t en nu mbo kunnen doen. Ik denk dat ik hbo ook aan kan. Ik wil graag nog meer theoretische kennis opdoen. Dat geeft me later meer mogelijkheden om te groeien binnen een bedrijf. Als er binnen Barli tegen die tijd een brede afwisselende functie is, dan meld ik me zeker!

 

Heb je een tip voor studenten die ook wel als stagiair bij Barli aan de slag willen?

Actief zijn, overal voor openstaan en zelf aangeven wat je wel of minder leuk vindt. Als je laat zien dat je graag wilt en gemotiveerd bent, dan krijg je veel geregeld. Dus, gewoon Barli bellen!

Lijkt dat jou wel wat, stagelopen bij Barli? Stuur jouw motivatie dan aan Katja van der Steen (HR) via vacature@barli.com
Elk schooljaar hebben we een beperkt aantal plekken beschikbaar voor stagiairs en afstudeerders.

Meer nieuws

Bekijk het overzicht
Nieuwsoverzicht