Meer, hoger, sneller: nieuw Barli-record in Nijkerk
Meer, hoger, sneller. Die drie woorden beschrijven perfect het project ‘Wonen bij Jaap’ in Nijkerk. Na de zomer van 2025 voltooien we ons grootste project ooit. En dan worden drie nieuwe kernwoorden actief: wonen, leven en ontmoeten!
De gemeente Nijkerk presenteerde in 2021 pas de eerste plannen voor de nieuwe wijk. Vanwege de woningnood koos de gemeente een tijdelijke locatie voor 250 woningen. Er was toen nog niets geregeld. Geen overleg met omwonenden, geen bouwvergunningen en geen elektriciteit, water en riolering. Maar daarna ging het supersnel. In december 2024 waren de eerste woningen klaar. En na de zomer van 2025 het laatste gebouw!
Net een trein
We bouwen zes appartementenblokken met 252 woningen: van studio’s tot driekamerwoningen. Allemaal van permanente kwaliteit en compleet met vloerbedekking, geschilderde muren, en keukens met apparatuur. Projectleider Hugo van der Kallen vindt het prachtig om ons grootste project ooit te regisseren. “Maar het is ook een uitdaging. Zoals over het aanvoeren van de modules op de bouw. Eerst kwamen ze te langzaam, daarna kwamen ze te snel. Onze fabriek is net een trein: als hij eenmaal rijdt, dan is hij amper bij te houden. Gelukkig konden we de modules opslaan op het bouwterrein.”
Een ander voorbeeld: Hugo wachtte niet tot de netbeheerders (water, stroom, riolering) de bouw kwamen controleren, maar ging bij hen op bezoek. “Normaal gesproken komen ze schouwen op de bouw. En als alles goed is, dan maken ze een planning. Maar daar wilden we niet op wachten.”

“Binnen zes weken veranderen we een zandput in een locatie met tientallen woningen, winddicht en uitgerust met meterkast”
Tempo maken
“Binnen zes weken veranderen we een zandput in een locatie met tientallen woningen, winddicht en uitgerust met meterkast”, vervolgt Hugo. “Dat is wel even anders dan in de traditionele bouw. En ook daarna willen we dóór. Daarom leg ik de Nutsbedrijven uit dat we bij Barli écht tempo maken.”
Assistent-uitvoerder Richard Haast vertelt: “In dit project is alles nét wat groter. Goede samenwerking is belangrijk. Met onze eigen collega’s, maar ook met de onderaannemers en natuurlijk de bewoners. Want veel mensen wonen al in hun nieuwe woning, terwijl we even verderop nog aan het bouwen zijn. Daar moet je rekening mee houden.”
Bouwen is volgens Richard soms net puzzelen. “We moesten bijvoorbeeld een extra doorvoer maken voor de leidingen van de airco-units. Zoiets wil je meteen aanpakken. Dus zijn we gaan schuiven in de planning. Prioriteiten stellen en samen de mouwen opstropen: daar word ik blij van.”

"Prioriteiten stellen en samen de mouwen opstropen: daar word ik blij van"
Werkvoorbereider Guus Kisters vertelt over het enorme tempo waarin de modules op de bouw aankwamen. “Normaal hebben we twee, hooguit drie plaatsingsdagen per week. Maar onze woningfabriek draaide op volle toeren. Op het laatst ging het helemaal snel. Er waren weken waarin we iedere dag modules plaatsten. Een hele onderneming!”
Ook Guus hamert op goede communicatie. “Zeker als de bouwplannen wijzigen. Zo had de gemeente nieuwe informatie over de windbelasting. Doordat onze uitvoerder en assistent-uitvoerder dagelijks op de bouw aanwezig zijn, konden we deze uitdaging snel én goed oppakken.”
Zes bouwprojecten op één locatie
Arnie van Boekel (voorman van onze buitenploeg) is trots op het project. “Zeker weten! Vooral vanwege de grootte. Eigenlijk zijn het zes verschillende bouwprojecten, maar dan allemaal op één locatie. Het is een hele eer om dit project in goede banen te leiden.”
“Ik zeg wel eens: onze modules zijn identiek, en toch zijn ze allemaal anders”, vervolgt Arnie. “In de ene heeft het tegelwerk wat extra aandacht nodig, in de andere de elektra of het water. We willen dat overal alles netjes is. Een zesje? Dat vinden we niet goed genoeg. We willen minimaal een acht.” Dat is vooral een kwestie van goed samenwerken volgens Arnie. “Want we doen het samen. Ook met onze co-makers én met onze opdrachtgever."
Een woord dat ook past bij dit project is ‘trots’. Arnie hierover: “Ik vertel thuis graag over mijn werk. Zéker over dit project. En mochten we een keer in de buurt zijn, dan gaan we zeker even kijken. Gewoon om te laten zien: ‘Kijk eens wat we bij Barli voor elkaar boksen’.”

"Ik vertel thuis graag over mijn werk. Zéker over dit project."
Community-gevoel
Wonen bij Jaap is bedoeld voor mensen die moeilijk aan een woning komen. De helft gaat naar jongeren onder de 35 jaar (Nijkerkers krijgen voorrang). De andere helft is voor bewoners die niet ouder zijn dan 50, en voor mensen met spoed, zoals statushouders. Er wordt ook wel gezegd: ‘In deze wijk maken mensen een nieuwe start.’
Buurtconsulent Robert Pietjouw (van Woningstichting Nijkerk) verbindt bewoners van Wonen bij Jaap, samen met community builder ‘WijdeWijk’. “Een heel leuke taak”, vertelt Robert. “Het community-gevoel in deze nieuwe wijk is heel bijzonder. Mensen wonen hier niet alleen, ze willen onderdeel zijn van de buurt. Er samen voor zorgen, zodat de omgeving schoon en veilig blijft.”


“Er is zelfs al een hardloopgroepje”
Bewoners ontmoeten elkaar in de gemeenschappelijke wasruimte, de buurttuin en natuurlijk het paviljoen. Robert helpt bij het ontplooien van initiatieven. “Dat gaat heel goed”, vertelt Robert. “Bewoners ontmoeten elkaar al volop. Om koffie te drinken, samen te koken of te genieten van een filmavond. Er is zelfs al een hardloopgroepje ontstaan. Prachtig om te zien hoe mensen hier samen wonen, leven en ontmoeten.”
Meer nieuws
Bekijk het overzicht



