Hoofdinhoud

Juf Nienke wint Nationale Houtbouwprijs 2023

Het houten gebouw Juf Nienke op IJburg in Amsterdam is het beste seriematig gebouwde houten gebouw van Nederland. Dat bepaalde de vakjury van de Nationale Houtbouwprijs. Vooral de architectonische kwaliteiten maakten het verschil.

In deze categorie nemen woningbouwprojecten het tegen elkaar op waar herhaalbaarheid centraal staat: de woningen worden in fabrieken gemaakt en ter plaatse gemonteerd. De jury constateert dat dat niet tot eenheidsworst hoeft te leiden, alle drie de genomineerden projecten (Koelmanaan in Alkmaar van Woonwaard en Startblock in Warmerhuizen) zijn doorontwikkelingen van eerder gerealiseerde projecten en hebben een heel eigen uitstraling.

 

Het gebouw Juf Nienke, grondgebonden woningen en appartementen, bestaat uit volledig houten gestapelde modules – gebouwd in de woningfabriek van Barli. De samenwerkende architecten RAU en SeARCH ontwierpen een gebouw dat, volgens de jury, al een ‘architectonisch gebaar maakt nog voordat de materialisatie duidelijk is’. Juf Nienke is nadrukkelijk gebouwd voor mensen met een middeninkomen, een groep voor wie in Amsterdam weinig woningen zijn.

Dennis Grootenboer (RAU) en Harry Kurshals (SeARCH) namen de prijs in ontvangst!

 

Kijk en lees hier meer over Juf Nienke

Meer nieuws

Bekijk het overzicht
Nieuwsoverzicht