Hoofdinhoud

Juf Nienke genomineerd voor Woongebouw van het Jaar!

Een onafhankelijke jury heeft Juf Nienke genomineerd als Woongebouw van het Jaar 2023! Bij de Architectenweb Awards 2023 op 8 november wordt uit zes genomineerden de winnaar gekozen.

De onafhankelijke jury bestaat dit jaar uit ontwikkelaar Rosalie de Boer (Synchroon), architect Gianni Cito (Moke Architecten), architect Barend Koolhaas (Studio Barend Koolhaas), architect Eric van Noord (de Architekten Cie.), architect Saskia Oranje (DOOR architecten) en interieurarchitect/ruimtelijk ontwerper Abbie Steinhauser (o.a.deMunnik-deJong-Steinhauser).

In de beoordeling van de projecten heeft de jury een aantal punten als belangrijke leidraad genomen. Zo is gekeken naar ‘maatschappelijke relevantie’ – in hoeverre en op welke wijze biedt het project een antwoord op actuele maatschappelijke vraagstukken? Daarnaast heeft de jury gelet op ‘vakmanschap’ – in hoeverre is het concept, dat aan de basis van het ontwerp staat, consequent en door de lagen heen uitgewerkt en gematerialiseerd? Voorts is gekeken naar de bijdrage die het gebouw levert aan de ontwikkeling van het vakgebied. Die kan bijvoorbeeld liggen op het vlak van gebouwtypologie, duurzame oplossingen of de rol van de architect.

 

De nominaties
De ingezonden projecten raken regelmatig aan belangrijke opgaven, zoals het woningtekort en verduurzaming. Ook betaalbaar wonen is een belangrijke opgave in de huidige woningbouw, vindt de jury. Kun je nog in een stad wonen? Wat zijn de woonvormen daarvan en veranderen die? Onder de inzendingen zag de jury een redelijk aantal projecten in het sociale- en middensegment met een eigenzinnige en optimistische uitstraling. Opvallend was ook de grote aandacht voor (collectieve) buitenruimten in veel ontwerpen.

 

Wat betreft duurzaamheid voelde de jury een dilemma. In sommige projecten is duidelijk gezocht naar een nieuwe, duurzame manier van bouwen en welke esthetiek daarbij mogelijk is. Die zoektocht naar een duurzame ‘architectuur van de toekomst’ wilde de jury belonen, maar de uitkomsten vond ze tegelijkertijd in esthetische zin niet altijd geslaagd. Over het algemeen echter, vond de jury de kwaliteit van de inzendingen hoog. Na uitgebreide discussie besloot de jury om zes projecten te nomineren voor Woongebouw van het Jaar 2023.

 

- De Jakoba – Studioninedots
- Jonas – Orange Architects
- Juf Nienke – RAU en SeARCH
- ‘t Bosbad – GAAGA
- The Doors – Space Encounters
- Wooncoöperatie de Warren – Natrufied Architecture

 

De jury over Juf Nienke
Juf Nienke is een circulair, natuurinclusief en energiepositief woongebouw uit houten woonmodules. De 15 meter hoge houten hoofdstructuur verrijst boven de dubbelhoge transparante plint, waarin ruimte is voor fietsparkeren, een kinderdagverblijf, gedeelde werkruimten en lesruimten. De gebruikte materialen zijn voornamelijk biobased en gerecycled, grotendeels hernieuwbaar en hebben een lage milieu-impact. Door koppelen en stapelen van de prefab houten modules zijn verschillende woningtypologieën gecreëerd. De woningen zijn tevens volledig demontabel. In het gehele ontwerp is rekening gehouden met versterking van de biodiversiteit.

 

Regelmatig geven opdrachtgevers, ontwikkelaars en ontwerpers aan een circulair en modulair gebouw te willen realiseren; het team achter Juf Nienke heeft die wensen daadwerkelijk gerealiseerd en dat waardeert de jury hoog. Het is een interessant vormgegeven woongebouw, een koploper waarin veel duurzame materialen zijn toegepast en dat eigenlijk vooruitstrevender is dan tal van certificeringen vragen. De woningen hebben relatief eenvoudige plattegronden, maar de jury begrijpt de keuze om daardoor meer te kunnen investeren in duurzaam materiaalgebruik. De jury waardeert verder het woonprogramma met veel middenhuur (gericht op leraren en andere essentiële beroepen), de levendige plint en aangename gebouwentree.

 

Bron: Architectenweb.nl

 

🤝 Projectteam: RAU - SeARCH - Barli - Hazenberg - DOKVAST

Meer nieuws

Bekijk het overzicht
Nieuwsoverzicht