Hoofdinhoud

Jongeren uit de buurt krijgen voorrang dankzij flexwoningen

Ze zaten ‘prima thuis’, maar kregen een unieke kans: een tijdelijke flexwoning in Druten. Daan Remijn (23) en Bente van Sonsbeek (22) uit Druten hoefden er geen twee keer over na te denken. ,,Ik vind het heerlijk om samen deze stap te kunnen nemen.”

De sleutel is net voor het eerst in de deur gegaan, maar een kratje bier staat al klaar op de stoep van hun nagelnieuwe, voorgefabriceerde huis in de Beatrixstraat. Voor na het klussen. Remijn en Van Sonsbeek gaan de muren voorstrijken. Van Sonsbeek: ,,De ondergrond zuigt enorm op.”

Plek 83

Het stel is zes jaar samen. Uit huis gaan was lang niet aan de orde. Maar ruim twee jaar geleden begon het te kriebelen. Ze schreven zich samen in bij woonportaal Entree. Ze wilden graag in Druten blijven, want ja, daar is de vriendenkring, de volleybalclub en hun familie. Als laatstejaars studenten biologie (Remijn) en gezondheidspsychologie (Van Sonsbeek) met bijbanen, was een koophuis geen optie. Kwam er een huurhuis vrij, dan stonden ze op een kansloze plek op de ranglijst. Van Sonsbeek: ,,Plek 83 bijvoorbeeld.”

 

Eerste keuze

Toen viel er eerder dit jaar een brief op de deurmat bij Van Sonsbeek. Ze woont in de Burgemeester Bruinemanstraat, de Oranjebuurt. Woonwaarts ging vier flexwoningen neerzetten op een vrij stukje in de Beatrixstraat, zo’n beetje om de hoek. Bovendien: jongeren in de buurt hadden voorrang. Van Sonsbeek dus. Van Sonsbeek bleek zelfs op plek 1 te staan, ze mocht als eerste kiezen uit de vier woningen. Het werd het hoekhuis met een strook grond ernaast. ,,Ik vind het heerlijk om samen deze stap te kunnen nemen.” Ze is verguld met de huiskamer, twee slaapkamers, badkamer, tuin en ruime schuur. ,,De zonnepanelen hebben al stroom opgewekt. En we hebben een warmtepomp.” Ze moeten nog kijken hoe het allemaal werkt.

 

Buren

Yannick Roelofs (25) en Lotte van Maurik (22) komen even buurten. Ze woonden op kamers, apart van elkaar. Van Maurik: ,,Dat wilden we niet meer.” Zij stond nog bij haar ouders ingeschreven en kwam in aanmerking voor de flexwoning. Ze worden buren van Remijn en Van Sonsbeek. De twee vrouwen zijn al vriendinnen vanaf de basisschool. Roelofs: ,,Dit is een unieke start voor ons. Prettig en klein om mee te beginnen.” Alle spullen om het huis in te richten, hebben ze al. ,,We zouden de sleutel op 1 april krijgen, dus we hebben daar de tijd voor gehad.” De twee stellen mogen er vijf jaar in wonen, dan zijn andere jongeren aan de beurt. Ze willen die tijd gebruiken om te werken en te sparen.

Meer nieuws

Bekijk het overzicht
Nieuwsoverzicht