Hoofdinhoud

HoutbouwCast #4 over prefab houtbouw en architectuur

Prefabricage, in de houtbouw spreekt het bijna vanzelf. En dus is het een logisch onderwerp voor de podcast van Het Houtblad: de HoutbouwCast. In de vierde aflevering vertelt Barli-directeur John van der Doelen over de mogelijkheden van fabrieksmatige houtbouw. Want prefabricage geeft juist veel vrijheid en kansen, zegt architecte Lidewij Lenders.

"Het is zeker mogelijk om met modulaire bouw hele aansprekende gebouwen te maken"

John van der Doelen, directeur Barli

Ontwerpvrijheid

Lidewij is naast architect bij MAATworks architects ook jurylid van de Nationale Houtbouwprijs en bezocht veel houtbouwprojecten in het land. "3D heeft echt z'n voordelen, omdat je de hoge kwaliteit kunt garanderen. Modulebouw heeft ook in architectuur een enorme slag gemaakt. Juf Nienke bijvoorbeeld. Er is met modules een karakteristiek en aansprekend gebouw gemaakt. In Silvolde zijn we ook geweest, bij project Rivierduinen. Dat is qua architectuur heel harmonieus. Een mooi wijkje, daar ben ik heel positief over."

John van der Doelen sluit zich daar volledig bij aan. Zijn bedrijf bouwt principieel alleen modulair en grotendeels in hout, zowel grondgebonden woningen als middelhoge flatgebouwen. "We vinden het heel leuk om de architect juist die ontwerpvrijheid mee te geven binnen bepaalde regeltjes. Wat we vaak doen is dat we een architect een halve dag onderdompelen in ons bouwsysteem. Zodat ze van daaruit kunnen ontwerpen. Dan is het zeker mogelijk om met modulaire bouw hele aansprekende gebouwen te maken."


Luister hier de gehele podcast 

HoutbouwCast 4 is een initiatief van Het Houtblad, in samenwerking met Keurmerk HoutbouwersNL en NBVT.

 

Hoogbouw in hout

In de podcast is ook aandacht voor hoogbouw in hout. Lidewij Lenders is samen met Dennis Hauer (Urban Climate Architects) bezig met een inventarisatie van bouwdetails van hoogbouw in hout. Werkelijk iedereen doet dat op dit moment namelijk anders, alle hoge houten gebouwen hebben verschillende constructies, detailleringen en oplossingen voor vibraties, brandwerendheid en vochtwering. 

Meer nieuws

Bekijk het overzicht
Nieuwsoverzicht