Hoofdinhoud

“Erg blij met de woningen van Barli”- project Belgeren voor Brabant Wonen

Alle woningen zijn bewoond en de officiële opening is nét geweest.  Project Belgeren in Den Bosch is afgerond! Voor BrabantWonen hebben we hier 44 flexwoningen gerealiseerd. De oplevering (begin juni) kwam op een perfect moment, vertelt projectleider Martijn de Laat van BrabantWonen.

“Er is een tekort aan huurwoningen in Den Bosch”, aldus Martijn. “Daarom zijn we erg blij met de woningen van Barli. In totaal ontvingen we honderden aanmeldingen. Alle bewoners verheugden zich enorm op het moment waarop ze de sleutel kregen.”

De appartementen (35 m2 groot) zijn geschikt voor één- of tweepersoons huishoudens. Ze zijn allemaal compleet ingericht, met bijvoorbeeld een woonkamer, slaapkamer, keuken, douche en toilet. Woningen op de begane grond hebben zelfs een eigen buitenterrasje. Verder is er een fietsenberging, en zijn er zo’n 30 parkeerplaatsen. Ook leuk: op loopafstand van de woningen ligt sporthal Maaspoort, het thuis van de basketballers van Heroes Den Bosch. Ook is daar een bowlingbaan/partycentrum.

 

Vlakbij de snelweg
De locatie kent ook een uitdaging: hij ligt midden tussen de gemeentewerf, en de snelwegen A2 en A59. “Daarom hebben we het geluid in de omgeving onderzocht”, aldus Martijn. “Want we willen graag bouwen, maar wél alleen als mensen ook prettig kunnen wonen”, vertelt Martijn. “Dat is gelukt. De woningen staan op de plek waar je het minste geluid hoort. En waar dat nodig was, hebben we geluidwerende maatregelen genomen, zoals extra voorzetramen.” De woningen heten in de volksmond flexwoningen, omdat ze gemakkelijk verplaatst kunnen worden. Super handig in Den Bosch, want daar loopt de vergunning tot november 2031. Daarna gaat BrabantWonen de woningen opnieuw inzetten, maar dan op een andere plek. Martijn vertelt: “Nu zijn deze woningen bedoeld voor mensen die snel woonruimte zoeken, en ook snel weer doorstromen. Denk aan starters. Of bijvoorbeeld aan mensen van wie de relatie net is beëindigd. Deze fraaie nieuwbouwappartementen zijn een mooie tijdelijke oplossing.”

Tempo maken
Het project ging niet vanzelf. BrabantWonen moest bijvoorbeeld veel vergunningen en subsidies regelen. Ook spande een milieubeweging een procedure aan, en er kwamen aardig wat bezwaren uit de buurt. En er was nóg een probleem: water en stroom. De bedrijven die daarvoor moeten zorgen, konden de snelheid niet aan. “Ze kunnen ons gewoon niet bijhouden”, zegt Martijn. “Doordat ze het zelf veel te druk hebben, maar ook doordat wij te snel gaan. Zonde, want dat is juist de kracht van Barli: in hoog tempo kwaliteitshuizen bouwen.”

 

Barli en BrabantWonen zijn goede bekenden van elkaar. Eerder bouwden we in Den Bosch bijvoorbeeld al woningen in De Fuik en aan de Poeldonkweg. Ook in Oss zijn we actief voor BrabantWonen, zoals in de Ruwaard. Martijn: “Daar bouwt Barli 72 woningen. Het grootste deel lijkt erg op de huizen in Belgeren: er komen 48 kleine appartementen met één slaapkamer. Ook realiseren we 24 grotere appartementen met twee slaapkamers.”

Minstens zo goed, mooie uitstraling
Je merkt het al: Martijn gelooft in prefab woningen. Bovendien denkt hij dat het ook echt nodig is dat er anders gebouwd wordt. “Er spelen allerlei uitdagingen in de bouw, zoals het stikstofbeleid en de hoge bouwkosten. Prefab gebouwde huizen zijn een mooie aanvulling op onze woningvoorraad. Ze zijn minstens zo goed als traditioneel gebouwde woningen. En ze zorgen ook nog eens voor veel minder stikstofuitstoot. Ik denk dat we in de toekomst steeds meer prefab woningen gaan bouwen.”

 

Martijn is tevreden over de uitstraling van de woningen. “Ze zien er heel anders uit dan vroeger. De gevelbekleding in Belgeren bijvoorbeeld. Die is niet gemaakt van klassiek hout, maar van hardie panels. Die hebben een luxe uitstraling en zijn ook nog eens gemakkelijk te onderhouden.”

 

Goed contact met Barli
Samenwerken met Barli gaat altijd goed, vindt Martijn. “Het is fijn dat ik vaste contactpersonen heb. Tijdens de uitvoering is dat bijvoorbeeld Niels Versantvoort, en in de voorbereiding Mark Sigmans. Bij Barli zijn de lijntjes heel kort en dat werkt perfect. Dat merkten we in de uitvoering. Bij Barli houden ze van een strakke planning. Eigenlijk is alles gerealiseerd zoals we het hadden afgesproken.”

 

Samengevat: Martijn geniet van zijn werk, zeker als hij samenwerkt met Barli. Zoals in Den Bosch. “Vaak is het puzzelen en soms kom je zelfs écht grote uitdagingen tegen. Maar als ik ergens mijn tanden in zet, laat ik niet gauw los. Bij BrabantWonen gaan we altijd door, en hetzelfde geldt voor Barli. Het mooiste moment in mijn werk? De oplevering van de huizen. Als ik denk aan de blije gezichten van de nieuwe bewoners, als we ze de sleutel geven… Daar doe ik het allemaal voor.”

Meer nieuws

Bekijk het overzicht
Nieuwsoverzicht