Hoofdinhoud

Eerste 15 Butterfly-woningen in Biezenmortel en Deurne

’s-Hertogenbosch, 25 november 2022 – De zorg staat te springen om vrijwilligers en steeds meer mensen zoeken een woning in een gezellige gemeenschap. De Brabantse onderneming Butterfly Effect pakt beide problemen aan door woningen op zorglocaties te plaatsen zodat vrijwilligers hier kunnen komen wonen. De eerste vijftien tiny houses voor vrijwilligers staan nu in Biezenmortel en Deurne. Zo ontstaan er zorgzame gemeenschappen waar iedereen ertoe doet: meer aandacht voor mensen met een zorgvraag, meer werkplezier voor zorgmedewerkers en fijne woonplekken voor de vrijwilligers. De woningen worden gefinancierd door impact financiers Triodos, KNHM en de provincie Noord-Brabant die een lening gaf van 2 miljoen euro voor de plaatsing van 100 woningen.

 

Deze week zijn de eerste woningen geplaatst: tien woningen bij Prisma op Landpark Assisië in Biezenmortel en vijf op Het Rijtven in Deurne (twee voor vrijwilligers, drie voor cliënten), een locatie van ORO. Beide organisaties bieden zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. Stijn van Kreij – initiatiefnemer Butterfly Effect: “De bewoners van de huizen noemen we butterfly verbinders. Zij doen dit omdat zij het verschil willen maken voor de bewoners met een beperking die op deze locaties wonen. Daardoor krijgen de bewoners op het Landpark en cliënten van ORO meer persoonlijke aandacht en een rijker sociaal leven. Bovendien dragen de vrijwilligers bij aan het werkplezier van medewerkers in de zorg, die onder steeds grotere druk staan. Met de realisatie van deze eerste 15 woningen zetten we een belangrijke stap in onze ambitie om overal in Nederland zorgzame gemeenschappen terealiseren.”

‘Ontmoeting tussen werelden’
Prisma ging als eerste zorgorganisatie de samenwerking met Butterfly Effect aan, en met de realisatie van de eerste tien tiny houses op het landelijk gelegen Landpark Assisië gaat een droom in vervulling. Brigite van Haaften – lid Raad van Bestuur Prisma: “Het is de overtuiging van Prisma dat innovatie, vernieuwing en transitie tot stand komen in de ontmoeting tussen ‘werelden’. Het Landpark biedt ons de ruimte om nieuwe vormen van zorg en samenleven dichter bij elkaar te brengen. Het plaatsen van tien woningen voor vrijwilligers op het Landpark geeft vorm aan onze ambitie om samen te werken met mensen die willen bijdragen aan deze bijzondere gemeenschap.” De vijf woningen bij ORO zullen deels worden bewoond door cliënten van ORO die als vrijwilliger een bijdrage gaan leveren aan de andere bewoners van het Rijtven, naast de butterfly verbinders die hier komen wonen. Jan Roelofs, Bestuurder ORO: “Met dit project ontwikkelen we bij ORO een nieuwe gemeenschap, waarbinnen mensen zonder en mensen met een beperking samenleven en waarde toevoegen aan elkaars leven. Hoe mooi is dat?”

Provincie steunt nieuwe woonvormen

Deze vorm van financiering past in een trend waarbij de overheid fungeert als sociale financier, waardoor andere financiers gevraagd worden om ook te investeren in oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Gedeputeerde Erik Ronnes van Wonen: “Deze nieuwe woonvorm speelt goed in op sociaal-maatschappelijke behoeften en met onze inzet helpen we de sociale veerkracht van Brabant te versterken. Het concept past ook helemaal in het actieprogramma Nieuwe Woonvormen en Zelfbouw van de provincie. Met 100 huizen heeft Butterfly Effect een bescheiden aandeel in het oplossen van het woningtekort maar het jonge bedrijf combineert op een nieuwe manier kennis van zorg, vrijwilligerswerk en flexibel vastgoed.”

 

‘Zorgzame gemeenschappen opbouwen’

Stijn van Kreij: “De support van sociale financiers is cruciaal om de problemen in de zorg op te lossen en de ontwikkeling van zorgzame gemeenschappen te versnellen.” De butterfly-woningen worden gebouwd in de fabriek van Barli in Uden en kant-en-klaar afgeleverd op beide locaties. Vanaf 1 januari zullen de bewoners de woningen betrekken. Daarna volgt een periode van kennismaking met de andere bewoners en zorgmedewerkers, onder begeleiding van Butterfly Effect.

 

Bron: Provincie Noord-Brabant, Butterfly Effect en Barli
Foto bewoonster: ED – ‘Een huis in ruil voor vrijwilligerswerk in de zorg’


Lees ook:
Omroep Brabant – Mieke is dolblij met tiny house bij zorginstelling
NOS.nl – ‘Dit past echt bij mij’
Brabant.nl – Eerste 15 Tiny Houses voor vrijwilligers in Biezenmortel en Deurne

Meer nieuws

Bekijk het overzicht
Nieuwsoverzicht