Hoofdinhoud

Barli bundelt krachten met 10 Brabantse woningcorporaties

Barli bundelt de krachten met tien woningcorporaties in Noordoost Brabant om de komende vijf jaar 1.000 modulaire woningen te realiseren. Vandaag hebben wij deze bijzondere samenwerking bezegeld met het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst. We deden dit in het hart van het werkgebied: het gemeentehuis Maashorst in Uden.

“Met deze samenwerking zetten we woorden om in daden, precies voor wie wij er willen zijn: voor onze bewoners en woningzoekenden."

Mark Wonders, directeur-bestuurder woningcorporatie Woonmeij

Woningnood

De behoefte aan nieuwe woningen is enorm, vooral om de acute woningnood aan te pakken. In maart vorig jaar is de regionale woondeal Noordoost Brabant ondertekend, waarin een ambitieuze woningbouwopgave tot 2030 is vastgelegd. Om dit doel te bereiken, kiezen de tien woningcorporaties voor modulair bouwen. Met Barli als partner kunnen zij snel en efficiënt een deel van hun nieuwbouw realiseren. Barli produceert de modulaire woningen in de woningfabriek in Uden en brengt deze kant-en-klaar naar de bouwlocatie, wat zorgt voor een aanzienlijke tijdswinst. Hierdoor kunnen woningzoekenden veel sneller hun nieuwe thuis betrekken. Bovendien zijn deze woningen verplaatsbaar, waardoor ze elders opnieuw ingezet kunnen worden.

 

Sneller de sleutel

Mark Wonders, directeur-bestuurder woningcorporatie Woonmeij: “Met deze samenwerking zetten we woorden om in daden, precies voor wie wij er willen zijn: voor onze bewoners en woningzoekenden. Zij gaan dit merken, omdat zij veel sneller de sleutel van een nieuwe woning krijgen. Maar ook wij, woningcorporaties, en gemeenten -als onze belangrijkste partner- gaan dit merken, omdat er veel minder schaarse menskracht nodig is om deze projecten te realiseren.” 

 

Duurzame woningbouw

Barli bouwt de modulaire woningen circulair in hout, wat het gebruik van milieubelastende materialen zoals beton, staal en kalkzandsteen minimaliseert. Hierdoor voorkomen ze veel CO2-uitstoot. Sterker nog, het gebruikte hout slaat zelfs CO2 op. De samenwerking tussen de tien woningcorporaties en Barli richt zich op verdere ontwikkeling van de woningtypen, met de ambitie om vaker biobased materialen zoals hennep en graanstro te gebruiken voor isolatie. Dit resulteert in gezonde woningen met uitstekende akoestiek en natuurlijke vochtregulatie.

 

Robert van der Doelen, directeur van Barli, benadrukt: "Deze samenwerking markeert een belangrijke stap in duurzame woningbouw. Met onze fabrieksmatige en duurzame bouwmethode, realiseren we versnelling én kwalitatief hoogwaardige woningen. Zo pakken we samen niet alleen de woningnood aan, maar dragen we ook bij aan een beter milieu.”

 

De tien samenwerkende woningcorporaties zijn: Area, BrabantWonen, Charlotte van Beuningen, Mooiland, PeelrandWonen, Wonen Vierlingsbeek, Woonmeij, Woonstichting JOOST, Woonveste en Zayaz. Samen bieden zij sociale woonruimte aan ruim 100.000 huishoudens, met name in de regio Noordoost Brabant.

Meer nieuws

Bekijk het overzicht
Nieuwsoverzicht