Hoofdinhoud

Alle handtekeningen gezet: we gaan naar Texel toe!

In samenwerking met Rabo SmartBuilds en Woontij realiseren we dit jaar 120 duurzame en betaalbare (sociale en midden-)huurwoningen op Texel!

Michael van Zanten en Remco Boer namens Rabo SmartBuilds (links) en Robert van der Doelen en Jeroen Prinsen van Barli ondertekenen de overeenkomst.

Alle handtekeningen zijn gezet, we starten het jaar met de aftrap van project 'Marsweg Zuid' op Texel. De groeiende vraag naar betaalbare woningen op Texel wordt aangepakt met duurzame kant-en-klare woningen, waarvan de eerste dit voorjaar worden verwacht. Het streven is dat alle 120 woningen eind dit jaar klaar zijn voor bewoning. Deze nieuwe woningen zijn specifiek bedoeld voor inwoners die maatschappelijk en/of economisch verbonden zijn aan Texel.

“Met dit project zetten we een mooie stap richting meer betaalbare en duurzame woningen voor starters en kleine huishoudens."

Jan van Andel, Directeur Bestuurder Woontij.

Betaalbaar wonen

“De urgentie voor het realiseren van meer betaalbare woningen op het eiland is hoog. Met name bij starters, beginnende gezinnen, senioren, onze eigen jeugd en mensen die nodig zijn om de vacatures op ons eiland op te vullen. Met dit project en deze samenwerking maken we een grote stap om aan de woonbehoefte van deze eilanders te voldoen”, aldus Remko van de Belt, wethouder Bouwen en Wonen.

Van de 120 woningen worden 50 sociale huurwoningen afgenomen en verhuurd door Stichting Woontij. Daarnaast worden er ook nog eens 70 huurwoningen gebouwd met een middenhuurprijs voor woningzoekenden die niet in aanmerking komen voor de sociale verhuur. Deze worden verhuurd door Rabo SmartBuilds. Inschrijven voor deze 120 woningen volgt later in 2024.

 

Snel en effectief bouwen

De woningen worden in een fabriek in Brabant gebouwd door het bedrijf Barli. Na een zorgvuldige selectieprocedure zijn zij als beste partij naar voren gekomen qua kwaliteit, prijs en duurzaamheid. De woningen worden grotendeels van hout gemaakt, waarbij gebruik wordt gemaakt van gecertificeerd hout dat afkomstig is uit verantwoorde bosbouw. De woningen zijn modulair gebouwd en komen per vrachtwagen en boot volledig ‘af’ op Marsweg Zuid aan. Hierdoor is de bouwtijd op de locatie zelf veel korter, wat ook prettig is voor omwonenden. Bovendien zijn de woningen snel gereed voor bewoning. Op Marsweg Zuid zullen de woningen 40 jaar blijven staan.

 

Duurzaam bouwen en wonen in hout

Bouwen en wonen in hout kent vele voordelen. Hout is in vergelijking met beton of staal veel lichter waardoor er relatief weinig zwaar materieel voor de bouw nodig is en minder brandstof voor transport. Ook is hout duurzaam en straalt een warme rustige sfeer uit. Onderzoek toont aan dat wonen in hout bevorderlijk is voor de gezondheid en bijdraagt aan een aangenaam en stabiel woonklimaat. Alle woningen zijn zeer goed geïsoleerd en worden voorzien van zonnepanelen. Hierdoor zijn de woningen zeer comfortabel voor de bewoners en de totale woonlasten aanzienlijk lager dan in een conventionele woning.

“Duurzaamheid is een belangrijke randvoorwaarde voor ons. Met onze oplossing voor het woningtekort willen we meteen een bijdrage leveren aan de duurzame wereld van morgen.”

Remco Boer, Directeur Rabo SmartBuilds.

Meer nieuws

Bekijk het overzicht
Nieuwsoverzicht