Hoofdinhoud

Voorbeeldproject in Den Bosch

Locatie
Den Bosch
Opdrachtgever
Zayaz
Woningtype
Barli Base DUO
Aantal
20 woningen

Woningcorporatie Zayaz heeft in samenwerking met de gemeente Den Bosch in 2019 in amper 9 maanden tijd 20 flexwoningen aan de Aartshertogenlaan laten plaatsen.

Kleine gezinnen

Deze woningen zijn bedoeld voor kleine gezinnen met kinderen, die dringend woonruimte zoeken. Een druppel op een gloeiende plaat? "Misschien, maar wel eentje waarmee wij voor 20 huishoudens het verschil maken."

 

De woningen zijn verdeeld over 2 bouwblokken van 10 woningen en hebben een oppervlakte van bijna vijftig vierkante meter over twee verdiepingen: een huiskamer met keuken, badkamer, twee slaapkamers en een aantal vaste kasten. Aan de achterzijde van de woning is een bescheiden, afgezette buitenruimte.

De woningen kunnen 10 jaar op deze plek blijven staan en de bewoners krijgen ook een contract voor tien jaar. Dat is veel langer dan de tweejarige contracten die bewoners van andere tijdelijke woningen van Zayaz krijgen. De corporatie vindt dat nodig om stabiliteit te bieden voor de kinderen, zodat die niet in korte tijd veel moeten verhuizen.

 

Lees meer op de website van Zayaz

Platform31 op bezoek in kader van Flextour: Verplaatsbare flexwoningen bekijken in de praktijk
Van zand tot klant in 9 maanden

Den Bosch is voorloper in Nederland als het gaat om tijdelijke woningen. De stad heeft in 2022 bijna 700 van dit soort huizen staan. Reden voor regionale omroep Dtv om in een reportage aandacht te besteden aan de unieke ‘flexwonen’-aanpak van Den Bosch, met bewoners, woningcorporaties en gemeente aan het woord. Ook de woningen die wij mochten realiseren aan de Aartshertogenlaan komen in de reportage uitgebreid aan bod.

 

“We doen het omdat al het andere te lang duurt”, zegt Jurgen Arts, projectleider nieuwbouw bij Zayaz. “De wachttijd om kans te maken op een woning gaat nu richting tien jaar, en we zien die wachttijd gewoon toenemen.” De woningcorporatie bouwt dus tijdelijke woningen omdat de woningnood zo groot is dat er nú nieuwe huizen moeten komen. Samen met woningcorporatie BrabantWonen en de gemeente heeft hij een team dat zich volle bak inzet om de flexwoningen te bouwen. “Dit doen we vanaf locatiebesluit tot we de sleutels aan de bewoners kunnen geven in negen maanden. Populair gezegd: van zand tot klant in 9 maanden. Bij een klassiek project ben je zo 5, 7, 9 jaren of langer bezig.”

Waar we trots op zijn

Bekijk alle projecten
Projectoverzicht