Hoofdinhoud

De eerste Tiny Houses van Roermond

Locatie
Roermond
Opdrachtgever
Wonen Zuid
Woningtype
Barli Base DUO
Aantal
7 vrijstaande Tiny Houses

Op het voormalige Campinaterrein aan de Prins Bernardstraat in Roermond heeft Wonen Zuid samen met huurders, architect en bouwers een bijzondere woonwijk (inbreidingslocatie) in de sociale huur ontwikkeld: Area-M.

Het hele plan en de gemeenschappelijke werk- en ontmoetingsruimtes zijn ontworpen door Vermeer Architecten, in nauwe samenwerking met een community van toekomstige bewoners. Area-M omvat in totaal 42 unieke woningen die allemaal grenzen aan een gezamenlijke binnentuin. Naast 19 appartementen, 10 basiswoningen en 6 stadswoningen, kent het project 7 vrijstaande Tiny Houses. De woningen zijn in de zomer van 2021 opgeleverd en verhuurd.

 

Bewonersparticipatie

Barli heeft samen met LA | Architecten Ingenieurs het ontwerp van deze modulair gebouwde woningen uitgewerkt op basis van een schets van Vermeer Architecten. De Tiny Houses kennen een strakke architectuur met een industriële touch, waarbij de stalen gevel- en dakbekleding zorgt voor een verrassende eigen identiteit binnen de wijk.

Daarnaast springen de sheddaken in het oog, deze dakvorm is gerelateerd aan de overige bebouwing van de wijk. De uitstraling is tot in detail doorgevoerd, zelfs de containeropslag sluit aan bij de woningen.

De plattegrond van de woning is volledig afgestemd op de specifieke woonwensen van de bewoners. De bewoners kozen daarbij bewust voor een woonconcept met minder spullen. Het resultaat is een loftachtige woning van zo’n 50m2, bestaande uit twee verdiepingen met een vide en veel glas voor extra licht en een direct contact met buiten.

Eervolle vermelding architectuurprijs

Op vrijdag 25 november vond de uitreiking van de MDG-Architectuurprijs 2022 plaats. De driekoppige jury (Cees-Jan Pen, Lars Courage, Niels Blauwiekel) beoordeelden de inzendingen op een viertal punten: bruikbaarheid (technische aspecten), duurzaamheid (milieuaspecten, circulariteit en ecologie), schoonheid (esthetische aspecten), landschappelijke inpassing (inpassing van het gebouw en het leefklimaat in en om het gebouw) en economische waarde.


Hun conclusie: moed en lef van opdrachtgevers worden beloond in toonzettende en onderscheidende architectuur. Een applaus waard! Ook over de Tiny Houses die we op Area-M voor Wonen Zuid realiseerden, waren mooie woorden te lezen in het juryrapport.

💬 “Een stedenbouwkundige inbreiding met prefab bouw in hybride vorm, waarbij een houten binnenzijde en een stalen buitenzijde heel duidelijk tonen dat dit bewezen toekomstperspectief heeft. De manier waarop architect en bouwer deze Tiny Houses in een circulaire, duurzame en remontabele wijze ontwierpen, gebouwd en geplaatst hebben, toont aan dat innovatie en lef goed hand in hand kunnen gaan! De Tiny Houses verdienen bijna een eigen subcategorie! Onderhoudsarm en zeer duurzaam tegen allerlei (weers)invloeden van buitenaf zullen deze heerlijk open woningen gedurende een erg lange tijd een genot zijn om in te wonen. Een eervolle vermelding is meer dan terecht verdiend!”


Winnaars: Full Account, Breda / Isala Diaconessenhuis, Meppel
Eervolle vermeldingen: Strandpaviljoen, Scheveningen / Tiny Houses Aera-M, Roermond / Goldforum, Eindhoven

Waar we trots op zijn

Bekijk alle projecten
Projectoverzicht