Hoofdinhoud

Tiny Houses Area-M genomineerd voor architectuurprijs

De Tiny Houses die wij bouwden voor Wonen Zuid op Area-M in Roermond, zijn genomineerd voor de MDG-Architectuurprijs 2022!

 

De andere genomineerden zijn projecten Standpaviljoen Scheveningen, Isala Diaconessenhuis, Goldforum en het kantoor Full Account. “Allemaal een toonbeeld van de moed van de opdrachtgever, die geloof moet hebben in de architect”, zegt juryvoorzitter en architect Lars Courage.

 

Deelnemers konden zich inschrijven in de categorie Woningbouw, Industriebouw, Utiliteitsbouw of Modulair bouwen en zijn door de driekoppige jury beoordeeld op een viertal punten: bruikbaarheid (technische aspecten), duurzaamheid (milieuaspecten, circulariteit en ecologie) schoonheid (esthetische aspecten), landschappelijke inpassing (de landelijke inpassing van het gebouw en het leefklimaat in en om het gebouw) en economische waarde.

 

Over Area-M

Op het voormalige Campinaterrein aan de Prins Bernardstraat in Roermond heeft Wonen Zuid samen met huurders, architect en bouwers een bijzondere woonwijk (inbreidingslocatie) in de sociale huur ontwikkeld: Area-M.

 

Het hele plan en de gemeenschappelijke werk- en ontmoetingsruimtes zijn ontworpen door Vermeer Architecten, in nauwe samenwerking met een community van toekomstige bewoners. Area-M omvat in totaal 42 unieke woningen die allemaal grenzen aan een gezamenlijke binnentuin. Naast 19 appartementen, 10 basiswoningen en 6 stadswoningen, kent het project 7 vrijstaande Tiny Houses. De woningen zijn in de zomer van 2021 opgeleverd en verhuurd.

 

Barli heeft samen met LA | Architecten Ingenieurs het ontwerp van deze modulair gebouwde woningen uitgewerkt op basis van een schets van Vermeer Architecten. De Tiny Houses kennen een strakke architectuur met een industriële touch, waarbij de stalen gevel- en dakbekleding zorgt voor een verrassende eigen identiteit binnen de wijk. Daarnaast springen de sheddaken in het oog, deze dakvorm is gerelateerd aan de overige bebouwing van de wijk. De uitstraling is tot in detail doorgevoerd, zelfs de containeropslag sluit aan bij de woningen.

 

De plattegrond van de woning is volledig afgestemd op de specifieke woonwensen van de bewoners. De bewoners kozen daarbij bewust voor een woonconcept met minder spullen. Het resultaat is een loftachtige woning van zo’n 50m2, bestaande uit twee verdiepingen met een vide en veel glas voor extra licht en een direct contact met buiten.

 

Uitreiking

De genomineerden blijven nog even in spanning tot de uitreiking op 25 november. Maar uitgaande van het enthousiasme van de juryvoorzitter belooft het veel goeds. “De projecten zijn ontzettend gaaf! Als je er langs loopt, zie je dat het bijzonder is. Het zijn echte ‘nek draai-momenten’, aldus Courage.

Meer nieuws

Bekijk het overzicht
Nieuwsoverzicht