Hoofdinhoud

Te Veld: een bijzonder 'groen buurtschap'

Een wijk waar de natuur de basis is, en de woningen ‘slechts’ te gast zijn: dat is waar het Eindhovense Buurtschap te Veld voor staat. Volgens de planning staan er eind 2022 circa 700 woningen in het gebied aan de Castiliëlaan. Drie keer raden wie de eerste veertig eengezinswoningen mocht bouwen…

Twan Ceelen is namens Woonbedrijf projectleider van Buurtschap te Veld. Woonbedrijf gaat in totaal 250 sociale huurwoningen verhuren, woonstichting ‘thuis ook nog eens honderd. “Dit is wat we met z’n allen graag willen: het woningtekort voortvarend aanpakken en de woningmarkt in beweging krijgen”, aldus Twan. “Onder meer door creatief te zijn.”

 

Semipermanent

Bijzonder aan de woningen die wij bouwen is dat ze dertig jaar blijven staan. Twan: “Formeel zijn het tijdelijke woningen, maar ze worden ook wel semipermanent genoemd. Het wordt dan ook een volwaardig leefgebied, met woningen die in alle opzichten voldoen aan het stedenbouwkundige plan en de beeldkwaliteitsnorm. Hiermee laten we – samen met Barli – zien hoe je tijdelijk wonen kunt inzetten als volwaardig onderdeel van het totale woningaanbod.”

 

Groen en sociaal

Twan beschrijft een groen, sociaal buurtschap met zogenaamde ‘kamers’, waarbij iedere kamer bestaat uit enkele tientallen huizen. “We stimuleren het community-wonen. De achtergevels met privé buitenruimtes grenzen aan het groen, en aan de voorzijde delen bewoners de buitenruimte met elkaar. Er ontstaat straks een parkachtige omgeving met speeltoestellen, een kinderboerderij, een moestuin… je kunt aan van alles denken. Bovendien zijn de woningen ‘alzijdig’: alle gevels hebben een raam of deur, waardoor overal contact met de omgeving mogelijk is.”

“We zaten in maart 2021 om de tafel, en nu al staan de eerste veertig huizen er. Deze snelheid is eigenlijk niet normaal…”

Twan Ceelen, projectleider Buurtschap Te Veld

Kneedbare woningen

In een tijd waarin aanpakken het devies is, is de samenwerking met Barli een uitkomst, vertelt Twan. “We zaten in maart 2021 om de tafel, en nu al staan de eerste veertig huizen er. Dat is eigenlijk niet normaal… In ieder geval heel anders dan bij traditionele projectontwikkeling. En toch houden we volop rekening met de behoeftes van bewoners. Zo realiseren we woningen met één, twee of drie slaapkamers. Dankzij het ‘kneedbare’ concept van Barli kan dat ‘gewoon’. En achter de schermen denken we samen al na over appartementen in een volgende bouwfase.”

 

Duurzaam project

Twan noemt ook het duurzame karakter van het project: in de woningen zelf (zo bestaan de gevels voor ruim driekwart uit hout), maar ook binnen de omgevingsvriendelijke filosofie van Te Veld. We plaatsen de woningen in het landschap zonder de omgeving te storen, zodat we ze over dertig jaar desgewenst ook weer kunnen verwijderen. Voor ons heel vanzelfsprekend allemaal, voor de ‘buitenwereld’ nog zeker niet.

 

Machtig gezicht

Twan beschrijft het enthousiasme van de bewoners, wanneer die hun woning zien arriveren. “De begane grond op vrachtwagen nummer één, compleet met keuken, toilet en vaste trap: een machtig gezicht. En vervolgens de bovenverdieping op vrachtwagen nummer twee. Het was best spannend hoor, toen Barli de eerste woningen kwam plaatsen: alles moest voldoen aan wat we voor ogen hadden. Maar gelukkig is dat het geval. We zijn op weg naar een prachtig buurtschap!”

Lees ook het artikel met stedenbouwkundige Tom van Tuijn: ‘een geleidelijke wijk met permanente waarde’

Meer nieuws

Bekijk het overzicht
Nieuwsoverzicht