Hoofdinhoud

Koning Willem-Alexander opent woningfabriek Barli

Met enkele luide knallen van een spijkertacker heeft koning Willem-Alexander woensdag 20 april de nieuwe woningfabriek van Barli geopend. Dat deed hij door een plank van lindehout te bevestigen op de voorgevel van de eerste Barli Base Family gezinswoning. De snel groeiende modulaire houtbouwer uit Uden was zeer vereerd met deze koninklijke aandacht.

In de traditionele woningbouw wordt een bouw gevierd met het leggen van de eerste steen. “Maar wij doen de dingen net even anders”, zegt directielid Robert van der Doelen. “Wij bevestigen liever de laatste plank.” Waarna de koning onder begeleiding van Barli-medewerker Dennis die laatste plank aan de voorgevel van de eerste gezinswoning bevestigde met een handtacker. Gemakkelijk ging dat niet, met een weigerende tacker. Gelukkig klaarde hij de klus alsnog met een reserve-exemplaar.

 

Daarmee stond de openingshandeling geheel in het teken van de houtskeletbouw waarmee het Udense bedrijf wonen bereikbaar en betaalbaar maakt. Ook over de houtsoort van de plank was nagedacht. Die was van lindehout, een inlandse houtsoort die al eeuwen gebruikt wordt bij speciale gelegenheden en koninklijke feestelijkheden.

 

Geïnteresseerde koning

Koning Willem Alexander is anderhalf uur bij Barli geweest voor een rondleiding door de fabriekshal, rondetafelgesprekken en de openingshandeling. “Het was een geweldige dag”, blikt directeur John van der Doelen terug, “De Koning was tijdens de rondleiding door de fabriekshal erg geïnteresseerd en nam ruim de tijd. Hij wilde veel weten over materiaalgebruik en circulariteit. Vroeg onder andere waar het hout vandaan komt en welke isolatie we gebruiken. Hij vond het een mooi product.”

 

Daarnaast heeft hij rondetafelgesprekken bijgewoond met bewoners, woningcorporatie, gemeente en Aedes. Daarbij ging het over de noodzaak van versnellen van de woningbouw met dit soort modulaire bouw. Vlak voor de opening vond een plenair kennisevent plaats voor met name vertegenwoordigers van woningcorporaties, projectontwikkelaars en overheden. Zij luisterden naar Aedes-voorzitter Martin van Rijn, journalist Thomas van Belzen en architect en duurzaamheidsvisionair Thomas Rau. Het centrale thema: we moeten anders gaan bouwen, en snel ook. Zoals Van Rijn zei: “Er komen drie woorden in me op als ik hier rondkijk: sneller, beter, betaalbaar. Barli laat zien dat het met innovatie kan.”

Groei

In twee jaar tijd is de Udense houtskeletbouwer twee keer zo groot gegroeid. Vorig jaar nam het bedrijf al een eerste nieuwe fabriekshal en nieuw kantoor in gebruik, nu is de nieuwe fabriek klaar met de ingebruikname van de tweede hal. De 150 medewerkers van Barli werken nu in vier hallen met zo’n 35.000 m2 vloeroppervlak. Wekelijks komen daar nog medewerkers bij. De koning nam ook de tijd om samen met het volledige Barli personeel op de foto te gaan.

 

Barli Base is het flexibele woningbouw concept waarmee Barli verschillende tijdelijke en vaste woningen levert. Daaraan is met de handeling van de koning nu een nieuwe variant toegevoegd. De Barli Base Family is een betaalbare en volwaardige gezinswoning met meerdere verdiepingen, een vaste trap en twee of drie slaapkamers.

 

“Wij zijn bijzonder trots dat de Koning de moeite heeft genomen om onze fabriek te openen. Het voelt ook als een boost en een erkenning voor alle medewerkers,” aldus een trotse John van der Doelen.

 

Zie ook:

Meer nieuws

Bekijk het overzicht
Nieuwsoverzicht