Hoofdinhoud

Barli ondertekent Manifest Brabantse Aanpak Circulair Bouwen

Op 16 maart ondertekende Barli het manifest Brabantse Aanpak Circulair bouwen. Doel van het manifest is om de vereisten voor circulariteit te verhogen en aannemers, architecten, inkopers, overheid, opdrachtgevers en bouwbedrijven te verenigen om van “circulair bouwen”, gewoon “bouwen” te maken.

Directeur Robert van der Doelen zette namens Barli zijn handtekening onder het manifest en ons ‘We Believe‘-statement. Door ondertekening zeggen we als Brabantse koploper in circulair bouwen ‘ja’ tegen deze uitgangspunten:

  • Wij, partijen uit de gehele Brabantse bouw- & vastgoedketen, zijn van mening dat circulair bouwen essentieel is om beneden de 1,5 graad tempratuurstijging te blijven.
  • Wij gaan hier, van architect tot sloper en van opdrachtgever tot opdrachtnemer, de komende jaren actief en gezamenlijk werk van maken.
  • Dit doen wij door samen te werken met deze gehele Brabantse bouw- en vastgoedketen via de ‘Brabantse Aanpak Circulair Bouwen’.
  • ‘Het Nieuwe Normaal’, uit het landelijke Samen Versnellen Programma van Cirkelstad, gebruiken wij om een gemeenschappelijke taal te spreken én als middel om de circulaire lat voor onszelf en anderen steeds hoger te leggen.
  • Dit vertalen wij door in onze eigen organisatie en projecten. Door ambitieuze doelen te stellen op het gebied van circulair bouwen en hier actief invulling aan te geven. Hierover zijn we open; we delen opgedane kennis waar mogelijk om elkaar verder te brengen.
  • Wij vormen een open ecosysteem, nieuwe partijen zijn welkom om onderdeel te worden van dit ecosysteem, mits de gezamenlijke ambitie om de bouw circulair te maken omarmt wordt en proactief deelgenomen wordt.

We Believe-statement

Wij geloven dat bouwen efficiënter en duurzamer kan. Sterker nog, dat laten we bij Barli al jarenlang zien. Voor ons voelt circulariteit als een verantwoordelijkheid én een vanzelfsprekendheid. Door onze manier van bouwen en bewuste materialisering bijvoorbeeld, want wij bouwen modulaire woningen in hout. Die ook nog eens losmaakbaar, remontabel en verplaatsbaar zijn. En dus direct een grote circulaire waarde kennen! Met onze elke-dag-een-beetje-beter-mentaliteit dagen we onszelf, onze ketenpartners en onze opdrachtgevers graag uit om samen die circulaire lat steeds hoger te leggen. Of zoals wij dat zelf zeggen: wij willen bouwen met blijvende waarde!

Manifest Brabantse aanpak circulair bouwen
Manifest Brabantse aanpak circulair bouwen

Waarom de Brabantse Aanpak Circulair bouwen?

Zowel op landelijk, provinciaal, regionaal als op stedelijk niveau zijn er vele ambitieuze doelstellingen uitgezet; Green Deals, City Deals en Klimaatakkoorden en -plannen. Aan ambities en enthousiasme geen gebrek; iedereen weet het, circulair bouwen is én wordt het nieuwe normaal. Vanuit het landelijke programma Samen Versnellen wordt er gewerkt aan Het Nieuwe Normaal (HNN). Het Nieuwe Normaal geeft een minimale score voor circulair bouwen én ook een excellente score, oftewel een bandbreedte om op te sturen.

 

Nederland heeft een forse ambitie: een volledig klimaatneutrale en circulaire economie in 2050. Om deze ambitie binnen de bouwsector te bereiken, is versnelling nodig. Cirkelstad brengt die versnelling door een eenduidige taal te creëren op het gebied van circulair bouwen en aan te tonen wat er al mogelijk is: het Nieuwe Normaal.

Bron: Alba Concepts

Meer nieuws

Bekijk het overzicht
Nieuwsoverzicht