Hoofdinhoud

“Barli is net de fabriek van Willie Wonka”

In de Zuid-Limburgse heuvels opende Qurios begin september een nieuw vakantiepark. De 185 duurzame cottages werden door ons gebouwd, volgens de visie van Qurios. “Barli weet ons iedere keer weer te verrassen”, vertelt Roemer Overdiep, die als creative director van InLeisure samen met het ‘brandteam’ de uitstraling van de vakantieparken bewaakt. We stelden hem zes vragen over de visie en samenwerking.

"Barli is net de fabriek van Willie Wonka"

Roemer Overdiep - creative director InLeisure

Waar staat Qurios ook alweer voor?

“Onze visie is gebaseerd op ‘Genius Loci’, wat zoiets betekent als ‘in de geest van de omgeving’. Dat houdt in dat we overal verschillende huisjes neerzetten, die passen in de omgeving. In Zandvoort vind je bijvoorbeeld racehuisjes, terwijl je op Callantsoog de felle kleuren van de bloemenvelden terugziet. De lokale cultuur, geschiedenis, natuur… we vertalen het allemaal door, tot in de kleinste details.”

 

Hoe doen jullie dat in Gulpen?

“Daar kiezen we voor de thema’s Bourgondisch, Bezinning en On-Nederlands. Dat laatste natuurlijk vanwege de spectaculaire, heuvelachtige omgeving en het Drielandenpunt dat in de buurt ligt. Of neem het bourgondische: warme houten plafonds, lokale wijnvaten om op te zitten, een buitenkeuken met uitzicht over het heuvellandschap… We werken zelfs met echte hopplanten die daar in de omgeving groeien. Je bent in Zuid-Limburg; dat zie en dat voel je.”

De duurzaamheid die jullie nastreven, wat houdt dat in?

“Je denkt al snel aan een lange levensduur, maar het is veel meer dan dat. Want jullie manier van werken past op meerdere manieren in de duurzame visie van InLeisure. Wij leggen de lat voor onszelf hoog: een Qurios-park is altijd Green Key Gold gecertificeerd. Daarvoor moeten we aan wel meer dan tachtig verschillende eisen voldoen, en daar dragen jullie ook je steentje aan bij. Prefab bouwen zorgt er bijvoorbeeld voor dat we veel minder CO2-kilometers maken naar de bouwplaats. Daarnaast willen we natuurlijk ook dat onze huisjes lang staan en dat ze gemaakt zijn van verantwoorde materialen. Daarmee maken we de wereld een stukje mooier. Maar neem een middeleeuws kasteel dat al eeuwenlang bestaat. Is dat dan zo duurzaam?”

 

Uhm, geef je zelf het antwoord?

“Qua levensduur wel, maar met innovatieve oplossingen kun je ook op andere manieren duurzaam zijn. Denk aan werken met gerecyclede materialen. Dat is wat we zo in Barli waarderen. Jullie zijn altijd bezig met een volgende stap. En er volgen steeds weer nieuwe Eureka-momenten: ‘Yes, oplossing gevonden!’ Daardoor verrassen jullie ons iedere keer weer. En dan de snelheid waarmee jullie produceren….”

 

Tevreden mee?

“Dat kun je wel zeggen. Ga maar eens kijken bij traditionele bouwprojecten. Als je niet direct bij dat proces betrokken bent, zoals ik, heb je tijd genoeg om je af te vragen hoe het gaat worden. Maar als júllie aan de slag gaan met die megatrucks en hijskranen… spectaculair! Het ene moment is er niets, het volgende moment ineens alles! Ik vergelijk jullie graag met de chocoladefabriek van Willie Wonka: je weet niet precies wat er binnen gebeurt, maar er komen wél in een razend tempo prachtige dingen uit.”

 

Wat vind je van Qurios Gulpen?

“Fantastisch! Ik zie het als een mijlpaal die laat zien hoe we bij InLeisure met recreatie omgaan. Kijk maar naar de speelse Forest-huisjes. Of de Towers, met hun drie verdiepingen en hun fenomenale uitzicht… Of wat denk je van de luxe, volledig ronde woningen? In Gulpen hebben we – samen met Barli en andere partijen – alles uit de kast getrokken. En toch, als je er gaat kijken: het lijkt wel alsof de huisjes er altijd hebben gestaan.”

Meer nieuws

Bekijk het overzicht
Nieuwsoverzicht