Hoofdinhoud

Afgesloten fabrieksterrein wordt open en groene woonbuurt

Op een voormalige fabriekslocatie in Silvolde komt de natuurrijke woonbuurt Rivierduinen. MIX architectuur maakte het ontwerp van de 59 woningen die worden opgebouwd uit prefab houtbouw modules door Barli.

In opdracht van Groenvast Arnhem en in samenwerking met tuin- en landschapsarchitect Studio Nico Wissing ontstond het plan Rivierduinen in het Achterhoekse Silvolde. De fabrieksgebouwen op het besloten terrein verdwijnen en maken ruimte voor een duurzame, open en groene woonbuurt. Het plan dankt zijn naam aan de herintroductie van een deel van de oude rivierduin – kenmerkend voor de omgeving rond de Oude IJssel. In Rivierduinen komen 59 grotendeels houten woningen: 39 appartementen en 20 grondgebonden woningen. Hart van de buurt is de herstelde rivierduin, met de gemeenschappelijke ruimte Hal 11, de moestuin en plantenkas. Achterhoeks naoberschap krijgt vorm in collectiviteit, initiatief, betrokkenheid en samenwerking.

 

Maximaal genieten van het landschap

De nieuwe rivierduin en de architectuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De bewoners van Rivierduinen wonen straks niet áán maar ín de duinen. Naast de collectieve tuin omvat het plan voor iedere woning een eigen, overdekte buitenkamer. De met hout omzoomde balkons en veranda’s bieden privacy en verbinden de woningen met het landschap dat losjes tussen de bebouwing spoelt. Grote vensters zorgen voor veel licht en onbelemmerd uitzicht. Zo kunnen de bewoners het landschap tot in hun woning ervaren.

Circulair en innovatief bouwen

De woningen worden opgebouwd uit geprefabriceerde modules. Elke woning bestaat uit twee modules die op verschillende manier gecombineerd worden. Zo ontstaan de diverse woningtypologieën: de appartementen krijgen twee modules naast elkaar en de grondgebonden woningen bestaan elk uit twee gestapelde volumes. Door de modules onderling te laten verspringen ontstaat ritme en plasticiteit in de gevel.

 

Door gebruik van prefab is de bouwtijd op locatie korter. Ook is hergebruik van de modules of losse onderdelen ervan in de toekomst mogelijk. De gevels zijn van thermisch behandeld, voorvergrijsd hout dat geen onderhoud nodig heeft. Doordat hout relatief licht van gewicht is, kan de fundering van hergebruikt beton van de oude fabriek minder zwaar worden uitgevoerd.

Rivierduinen is klimaatadaptief en natuurinclusief

De herintroductie van de rivierduin verrijkt de (bio)diversiteit in Rivierduinen en geeft nuances in het landschap. Voor de inrichting van het nieuwe gebied worden plant- en boomsoorten toegepast die bij de rivierduin passen. De inheemse beplanting groeit goed op zandgrond en trekt insecten aan die weer aantrekkelijk zijn voor vogels, vleermuizen en kleine zoogdieren. Het beplantingsplan sluit naadloos aan bij de woonomgeving, natuur en architectuur.

 

In het glooiende landschap van de rivierduin is voldoende plek om hemelwater te bufferen en te laten infiltreren. Groendaken boven de terrassen houden water vast en zorgen voor verkoeling. Zoveel mogelijk bestaande bomen blijven gespaard. Extra bomen en beperking van de hoeveelheid verharding bieden schaduwrijke plekken en voorkomen hittestress. Onlangs ontving het terrein een NL Greenlabel A. Rivierduinen kreeg een totaalscore van 98 procent op de punten ontwerp en materialisatie, bodem en water, biodiversiteit, energie en klimaatbestendigheid, relatie en omgeving en ten slotte borging.

De woningen zijn op dit moment in de verkoop.

 

 

Opdrachtgever: Groenvast Arnhem
Architect en impressies: MIX Architectuur
Lanschapsinrichting: Studio Nico Wissing
Constructeur: Constructiebureau Landerd
Ontwerp Hal 11: Studio Westgeest
Projectwebsite: www.rivierduinensilvolde.nl

 

Lees ook de artikelen over dit project op:
Architectuur.nl
Houtwereld
Bouw & Uitvoering
Architectenweb

Meer nieuws

Bekijk het overzicht
Nieuwsoverzicht