Hoofdinhoud

Feestelijke opening Juf Nienke

Juf Nienke, het nieuwe entreegebouw van Centrumeiland in Amsterdam, is gisteren officieel geopend door wethouder Reinier van Dantzig. Het gebouw met 61 volledig houten huurwoningen Juf Nienke is ontworpen door RAU en SeARCH voor Dokvast en gerealiseerd door Barli en Hazenberg

Woningen voor leraren en gezinnen
Juf Nienke telt 61 volledig houten huurwoningen die sinds kort in gebruik zijn genomen. De helft is middenhuur en bedoeld voor leerkrachten en andere mensen met een sleutelberoep in Amsterdam, zoals mensen die werken bij de politie of in de zorg. De overige 31 woningen zijn vrije sector huurwoningen voor o.a. gezinnen.

Voor Juf Ilse, de eerste bewoner van Juf Nienke, is haar woning hier een lot uit de loterij: “Ik heb echt geluk dat ik hier kan wonen." Het eerste wat opvalt als je binnenkomt, zijn de grote ramen die uitkijken op de gracht en woongebouw De Witte Kaap op Haveneiland. "Het is net een grote televisie waar van alles te zien is. Mooie wolkenluchten, eenden die op het water landen en een beetje reuring op straat. Leuk om naar te kijken, zo kom ik tot rust!" vertelt Juf Ilse enthousiast.

Wethouder Van Dantzig reikt symbolisch een grote houten sleutel uit aan bewoonster Juf Ilse

 

Circulair, natuurinclusief en energiepositief
Juf Nienke is een volledig circulair, natuurinclusief en energiepositief gebouw met een stoere en stedelijke uitstraling. Het heeft een 15m hoge houten hoofddraagconstructie bovenop een betonnen tafelconstructie. Het gebouw wordt ontsloten door een herkenbare entree en een open ontmoetingsstraat met luie trappen aan weerskanten. Via de trappen hebben bewoners toegang tot een verhoogd dek met een prachtig uitzicht op de rustige gemeenschappelijke binnentuin waar ze gezellig een praatje kunnen maken. In de hoge transparante plint wordt op korte termijn een kinderdagverblijf geopend en komt een leuke fitness-studio, wat de levendigheid en het buurtgevoel zeker ten goede zal komen.

 

De voor Juf Nienke gebruikte materialen zijn voor het merendeel biobased en gerecycled; ze hebben een lage milieubelasting en zijn grotendeels hernieuwbaar. De slim geschakelde houten prefab modules (HSB en deels CLT) hebben een standaard breedte van 4m met variërende dieptes en zijn demonteerbaar waardoor het gebouw makkelijk kan aangepast worden naargelang het toekomstig gebruik.

Modulaire houtbouw zorgt voor CO2-opslag
Doordat het gebouw nagenoeg volledig in hout is gebouwd, slaan we met de woningen ruim 580.000 kg CO2  op waarmee we actief bijdragen aan een beter klimaat en een gezonde leefomgeving. Dankzij de industriële voorfabricage van de houten modules in de woningfabriek van Barli is bovendien de impact op de locatie tijdens het bouwproces minimaal geweest.

 

De beplanting voor zowel de binnentuin als het gemeenschappelijke dek zijn zorgvuldig gekozen om de biodiversiteit te verrijken. Leuk detail; bovenop het dak komt een heus vleermuishotel met paar- en winterverblijven. Daarnaast zorgen de tuin, de beplanting en het groendak voor een maximale waterretentie. Het gebouw is verbonden met de stadsverwarming en de pv-panelen op het dak zullen samen 140 kWp produceren.

 

Wethouder Van Dantzig: "Juf Nienke is het meest duurzame woongebouw van Amsterdam"
Dankzij de samenwerking en ambities van architecten SeARCH en RAU, ontwikkelaar Dokvast en bouwers Hazenberg en Barli is Juf Nienke een circulair en natuurinclusief prefab houten woongebouw geworden dat volledig voldoet aan de visie van de gemeente Amsterdam om van Centrumeiland een duurzaam, circulair en energieneutraal eiland te maken.

Foto's Stijn Poelstra, RAU, SeARCH en Dokvast

Meer nieuws

Bekijk het overzicht
Nieuwsoverzicht