Hoofdinhoud

Nico van der Horst-park

Locatie
Leiden
Opdrachtgever
De Sleutels & Ons Doel
Woningtype
Barli Base LEVEL
Architect
LA Architecten | Ingenieurs

Het Nico van der Horstpark in Leiden is een project van woningcorporaties Ons Doel en de Sleutels in samenwerking met de gemeente Leiden. In het park zijn 100 woningen geplaatst, verdeeld over twee gebouwen van drie woonlagen. 

Carré-opzet met binnentuin en ontmoetingspaviljoen

Het complex bestaat uit twee L-vormige gebouwdelen, die als een carré een gezamenlijke binnentuin omsluiten. Centraal in de binnentuin van het Nico van der Horstpark is een ontmoetingspaviljoen opgenomen. Door de carré-opzet bevinden de woningen zich allemaal in de beschutting van de om de projectlocatie heen aanwezige bossages. Aan de gesloten buitenzijde van het gebouw bevinden zich de galerijen en entrees van de woningen. Er zijn twee soorten woningen in beide gebouwen. Op de begane grond zijn 24 3-kamerwoningen te vinden en op de eerste en tweede verdieping bevinden zich 76 1-kamerstudio’s. De 3-kamerwoningen hebben 45m² woonoppervlakte en zijn geschikt voor gezinnen met twee kinderen.  De studio’s hebben een woonoppervlakte van 23m² en zijn geschikt voor één of twee personen. 

 

Het complex is er gekomen om plaats te bieden aan de grote toestroom van vluchtelingen in Nederland, zonder dat dit ten koste gaat van woningen voor sociale huurders, waar lange wachtlijsten voor zijn. De woningen zijn permanent, maar blijft niet op dezelfde plek: de wijk kan maximaal tien jaar blijven staan op de huidige locatie. De helft van de woningen is voor statushouders – vluchtelingen met een verblijfsvergunning – en de andere helft voor reguliere sociale huurders. Om het contact tussen de verschillende bewoners te stimuleren is er een gezamenlijk tuinhuis en kunnen bewoners initiatieven ontplooien.

 

Lees het artikel in Leidsch Dagblad

Gevelmaterialisatie

De gevelmaterialisatie bestaat hier overwegend uit houten geveldelen die mooi aansluiten op de natuurlijke omgeving. De lange gevels zijn opgeknipt in twee delen; ter plaatse van de knip verspringt de bouwmassa en bevindt zich tevens een doorgang naar de binnentuin. De gevels aan de binnentuin kennen grote glasoppervlakken. Zo wonen de bewoners van de kleine studio’s en appartementen toch zo ruimtelijk mogelijk. En zo wordt zoveel mogelijk interactie tussen de bewoners van het Nico van der Horstpark bewerkstelligd.

 

Korte doorlooptijd van opdracht tot oplevering

De woningen zijn allemaal geheel geprefabriceerd in de Barli-fabriek in Uden. Dankzij deze wijze van produceren is het mogelijk geweest om een korte doorlooptijd te realiseren. Binnen elf maanden na het verkrijgen van de opdracht zijn de sleutels van alle 100 woningen en het paviljoen aan de bewoners overhandigd. In deze elf maanden heeft dus zowel het ontwerpproces, de engineering, het vergunningentraject, de fabricage, de plaatsing en de aansluiting van het Nico van der Horstpark plaatsgevonden.

Waar we trots op zijn

Bekijk alle projecten
Projectoverzicht