Hoofdinhoud

10 vrijstaande Tiny Houses in CPO-project

Locatie
Aarle-Rixtel
Opdrachtgever
Tiny Houses Laarbeek
Woningtype
Barli Base DUO
Architect
LA Architecten | Ingenieurs

De basis voor de woningen is de Barli Base DUO, het modulaire woningtype dat Barli ontwikkelde voor 1- en 2-persoonshuishoudens. Het eindresultaat is maatwerk: zowel in afmetingen, indeling, interieur als exterieur. 

Vrijstaande woningen in het groen

Barli tekende voor de ontwikkeling en bouw van de 10 energieneutrale modulaire woningen in Aarle-Rixtel. Er staan zes kleinere woningen van zo’n 70m2 en vier woningen van zo’n 80m2 met drie slaapkamers. Een van de woningen is uitgevoerd als een nultredenwoning. Bij realisatie is gezocht naar een vorm waarin de huizen passen binnen de bestaande omgeving én er een balans is tussen eigentijds, duurzaam en modern ontwerp.

 

De bewoners hebben een erfpachtconstructie afgesproken met de gemeente voor 25 jaar, waardoor financiering mogelijk werd. De woningen staan minimaal 15 jaar op de huidige locatie en de overige 10 jaar mogelijk op een ander stuk grond binnen de gemeentegrenzen.

Samenleving in het klein

De vrijstaande woningen hebben elk een eigen achtertuin en staan rondom een gezamenlijke voortuin, waar gebruik is gemaakt van bestaand en nieuw groen. Een wadi biedt plaats voor regenwateropvang én er is veel groen door tientallen bomen van een ‘mobiele boomkwekerij’. Als over tien jaar het terrein mogelijk leeg moet worden opgeleverd, kunnen deze bomen eenvoudig naar een andere plek worden verplaatst. Ook nog eens duurzaam dus. “Op onze kleine ruimte zorgen wij zo ook voor CO2-reductie”, legt Luck Dankers uit. ,,Dat is toch mooi.”

 

De samenstelling van de bewoners is erg divers. De leeftijden variëren van begin twintig tot eind vijftig en er wonen koppels, alleenstaanden, één-ouder-gezinnen en de allereerste Hopman-baby is geboren. Ondanks de verschillen is de saamhorigheid van de tien huishoudens van meet af aan sterk. “We hebben een uniek project gerealiseerd. Dit is niet alleen voor geitenwollen sokken weggelegd, iederéén kan hier wonen. Je kunt geen betere afspiegeling van de samenleving tegenkomen als hier. We hebben iemand die bij het UWV werkt, op een basisschool, in de verpleging, wij zijn ondernemers. Kennissen, vrienden of familie zeggen: als ik dít had geweten, had ik ook wel mee willen doen.”

 

Brabantse Stijlprijs

Project De Hopman in Aarle-Rixtel was een van de kanshebbers voor De Brabantse Stijlprijs 2021. De Brabantse Stijlprijs 2021 zet bijzondere initiatieven en originele woonprojecten in de spotlights rondom het thema ‘Een thuis voor iedereen!’. Vormen van wonen die nét even anders zijn. Die inspelen op de behoeften van deze tijd. Initiatieven waar samen leven een belangrijke rol speelt en waarbij iedereen kan meedoen. Betaalbaar en met oog voor omgeving en medemens.

 

 

Waar we trots op zijn

Bekijk alle projecten
Projectoverzicht