Hoofdinhoud

Barli en FAAM in videoreeks 'Welkom in de woonfabriek'

Versnelling in verduurzaming is essentieel. Maar soms moet je juist de tijd nemen en om je heen kijken wat er allemaal gebeurt. Daarom gaat Duurzaam Gebouwd-expert Marjet Rutten (Gideon - Building Transition Tribes) in een documentaire-achtige videoreeks op zoek naar het verhaal achter de koplopers in conceptuele en industriële bouw.

 

Wij mochten samen met FAAM Architects de serie 'Welkom in de woonfabriek' aftrappen. Het resultaat is absoluut de moeite waard. Een verhaal over drijfveren, kansen en visie, met Robert van der Doelen en Marlies Zuidam. Ga er maar eens even goed voor zitten...

Podcasttip! Architect Marlies Zuidam van FAAM Architects in gesprek met Architectenweb over ‘regeneratief ontwerpen’: https://architectenweb.nl/podcasts/podcast.aspx?ID=55

 

FAAM Architects is betrokken bij de ontwikkeling van allerlei gebieden, door heel Nederland, en het bureau werkt daarbij graag integraal samen met een stedenbouwkundige en landschapsarchitect, maar ook met een ecoloog. Op die manier kan direct vanaf de start van het ontwerpproces gekeken worden naar de aanwezige ecologische waarden en hoe die versterkt kunnen worden. Voor architect Marlies Zuidam begint regeneratief ontwerpen daar. Van daaruit werkt ze verder aan de structuur en materialisering van die gebouwen, hoe die ook zo duurzaam mogelijk kan worden.

 

Bij het project Bosrijk Oak in Eindhoven kon FAAM Architects met hun ontwerp aanhaken op de ecologische zone die langs het plangebied loopt. Hoe kan woningbouw op deze plek die ecologische zone versterken? Door die zone meer ruimte te geven, deze die ecologische zone door te laten lopen tussen de ensembles van woningen door, terwijl die ensembles zelf wat compacter blijven. De buitenruimtes van de woningen zijn compact gehouden. Want kijk je liever uit op je eigen tuin of over echte natuur, vraagt Zuidam retorisch?

 

De woningen in Bosrijk Oak zijn uitgewerkt in modulaire houtbouw en daar is Zuidam enthousiast over. Na de realisatie van de fundering, die ook wat lichter kan blijven, worden 3D units gestapeld en gekoppeld. En dat is het. Op die manier kan gebouwd worden met weinig impact op de omgeving. En de modulaire opbouw maakt het geheel ook circulair, aldus Zuidam.

Meer nieuws

Bekijk het overzicht
Nieuwsoverzicht