Juf Nienke – volledig circulair en energiepositief

Eerste houten woonmodules geplaatst

Donderdag 2 december zijn de eerste houten woonmodules geplaatst van Juf Nienke, het nieuwe entreegebouw van Centrumeiland in Amsterdam, ontworpen door RAU en SeARCH voor Dokvast. Er komen 61 volledig houten huurwoningen waarvan 30 middeldure huurwoningen bedoeld zijn voor leerkrachten. Juf Nienke wordt volledig circulair, natuurinclusief en energiepositief en is daarmee het meest duurzame woongebouw van Amsterdam.

De komende maanden plaatsen we in 12 fases per dag 6 tot 12 woonunits, zodat eind juni 2022 het meest duurzame woongebouw van Amsterdam gereed zal zijn. De woonmodules komen kant-en-klaar uit onze woningfabriek en worden van Uden naar Amsterdam gereden waar ze met één hijskraan op de juiste plek gestapeld worden. Doordat het gebouw nagenoeg volledig in hout is gebouwd, slaan we met de woningen ruim 580.000 kg CO2 op.

Lees hier het volledige nieuwsbericht


NEXT LEVEL!

Een impressie van het project in deze video


Juf Nienke – Amsterdam

De projectontwikkelaars PPO en DOKVAST starten samen met Barli Bouwsystemen de bouw van Juf Nienke op het Amsterdamse centrumeiland IJburg, een bijzonder gebouw dat uitnodigt tot onderzoeken, verblijven, ontmoeten, bewegen en uitwisselen.

Doel is een woon-werkgemeenschap die beweegt, onderzoekt en elkaar ontmoet in de binnenstraat en de plint. In de plint komen commerciële activiteiten maar ook gedeelde werkplekken, ruimtes voor het geven van huiswerkbegeleiding en workshops. Boven de plint komen 61 woningen, variërend in grootte van een compacte studio van 47m² tot een ruime eengezinswoning van 156m². Bewonersdoelgroep voor de middelhuurwoningen in Juf Nienke is de leraar omdat het gebrek aan passende woonruimte een groot lerarentekort in Amsterdam veroorzaakt.

Juf Nienke wordt een circulair modulair gebouw, een slimme schakeling van  prefab houtskeletbouw elementen waarbij hergebruikte en gerecyclede materialen met een lage milieubelasting en volledig hernieuwbare materialen gebruikt worden. Door deze voorfabricage zal de impact op de locatie minimaal zijn en worden zowel de geluidsoverlast als de bouwduur beperkt.

Het pand zal uiterst duurzaam zijn. Het wordt energieneutraal door o.a. zonnepanelen op het dak. Veel aandacht gaat uit naar biodiversiteit en ecologie. Dit wordt onder meer duidelijk in het type beplanting van de binnentuin, het groen op de galerij en het gemeenschappelijke dek voor maximale waterretentie en diverse vleermuiskasten en een vleermuishotel met paar- en winterverblijven op het dak.

Op het terrein en onder het gebouw komt een sharepoint voor het delen van milieuvriendelijke auto’s en fietsen, ook komen er voldoende elektrische laadpalen.
Het gebouw ademt met zijn buitenruimtes aan de woningen, met het ontmoetingsdek, de grote binnentuin en de transparante hoge plint op veel manieren licht, lucht en ruimte. Juf Nienke biedt een leeromgeving voor de leraar, zijn leerlingen en de rest van de buurt. Zo zijn de voorzieningen in de plint dienstbaar aan het leerproces en het onderzoek.

Team:
Ontwikkeling: PPO en DOKVAST B.V. Oisterwijk
Ontwerp: RAU en SeARCH Architecten Amsterdam
Realisatie:  Barli Bouwsystemen Uden en Hazenberg

Krijgt u niet gevonden wat u zoekt, neem dan contact met ons op.

0413 - 25 50 99