Barli Base-project in Inspiratieboek ‘Woningbouw in hout’

Woningbouw in hout is helemaal van deze tijd: mooi, hergroeibaar en duurzaam. Bovendien draagt houtbouw bij aan onze klimaatdoelen en is het een van de nieuwe hoekstenen van de circulaire bouweconomie. Het Inspiratieboek Woningbouw in hout presenteert 18 voorbeeldprojecten in de (sociale) woningbouw, waaronder ons project met 25 Barli Base-uitkijkwoningen voor woningcorporatie Viveste in Houten.

Barli Base Uitkijkwoningen
“We hebben de Barli Base Uitkijkwoningen speciaal voor deze locatie ontwikkeld”, zegt Menno Top, architect bij LA Architecten en Ingenieurs. “Na tien jaar kunnen ze verplaatst worden naar een andere plek. De woningen kunnen met gemak dertig jaar meegaan; ze voldoen aan dezelfde eisen als permanente bouw.” Ook projectleider Peter van Dongen van Viveste is enthousiast: “Wat mij betreft is hout echt de richting die we moeten inslaan.” Lees de volledige projectbeschrijving op pagina 28-29 van het Inspiratieboek. 

Bouwen in hout verdient aandacht
Vincent Gruis, voorzitter van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie en professor Housing Management aan de TU Delft, ontving deze week het eerste exemplaar van het Inspiratieboek. “Het inspiratieboek geeft een aantal voorbeelden van houten woningbouw die niet misstaan in de Nederlandse gebouwde omgeving. Het laat zien dat bouwen in hout nu de aandacht krijgt die het verdient. Voor de omvangrijke woningbouwopgave is het zeer belangrijk dat er alternatieven worden ontwikkeld die naast de huidige bouwmethoden kunnen worden ingezet.”

Het Inspiratieboek Woningbouw in hout is een uitgave van het Transitieteam Circulaire Bouwconomie, gefinancierd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De Circulaire Bouweconomie is een samenwerking van overheid en markt. Het Transitieteam werkt in opdracht van het kabinet aan 100% circulair bouwen in 2050. RVO ondersteunt het Transitieteam.

Nieuwsgierig? Download hier het inspiratieboek (PDF)


Begin juni verscheen de ‘Rapportage Woningbouw in hout’. Het rapport gaat in op houtbouwsystemen voor sociale woningbouw en geeft praktische antwoorden op vragen rondom bouwkosten, bouwkundige en bouwfysische aspecten, milieu-impact, bosbeheer en beschikbaarheid. Bovendien bevat het prachtige foto’s van ons project in Andel. Kortom: ook het lezen waard. Download hier de ‘Rapportage Woningbouw in hout’ (PDF)

Krijgt u niet gevonden wat u zoekt, neem dan contact met ons op.

0413 - 25 50 99